Rumelihisarı'nda Konserler Yeniden Başlarken

Deniz Som

Anavatan'ın tek başına iktidar, ülkücü kanattan Namık Kemal Zeybek'in de Kültür Bakanı olduğu 1987 yılında İstanbul İl Kültür Müdürlüğü'ne atanmıştı, iki yıllık eğitim enstitüsü mezunu eski matematik öğretmeni Rahmi Çubukçu… Erzurum'daki ülkücü gençlik yıllarında olduğu gibi yanından ayırmadığı silahıyla ünlenmişti İstanbul'un kültür dünyasında. 1991'de DYP - SHP koalisyonu döneminde koltuğunu korumuş ve SHP'li tüm kültür bakanlarına sosyal demokrat kartvizitini sunmayı başarmıştı. Ancak, hakkında çıkan yolsuzluk ve sarkıntılık iddialarını engellemeyi başaramamıştı. Hakkındaki iddiaları engelleme çabalarına tehdit iddiaları da karışmıştı. Tehdit edilen gazetecilerden biri de Metin Göktepe olmuştu. Göktepe'nin öldürülmesinden sonra Mustafa Ekmekçi yazmıştı:

Yedi yıldır yerini korumayı beceren İstanbul İl Kültür Müdürü, Metin Göktepe'ye gözdağı verdi mi? Çevresinde 'Onu yaşatmayacağım' dedi mi? Tanıdığı güvenlik görevlilerine, polislere bir şeyler dedi mi, demedi mi? Onun yakından tanığı polisler kimler? Kimler 'insafsız avcı' ya hizmet etmiş? Sormak gerek:  Metin'i kim öldürttü ulan?

Çubukçu'yu koltuğundan kaldırmak Refahyol'a nasip olmuş, RP'li İsmail Kahraman'ın görevden aldığı Çubukçu da soluğu Danıştay'da almıştı. Danıştay'ın göreve iade kararını uygulamak DSP'li Kültür Bakanı İstemihan Talay'a nasip oldu; Çubukçu da demokratik solcu oldu… Rahmi Çubukçu 4 Temmuz'da tekrar İstanbul İl Kültür Müdürlüğü koltuğuna oturdu. Koltuğa oturur oturmaz ilk işi Hisarlar Müzesi Müdürü İsmail Günay Paksoy'u görevden almak oldu…

Hisarlar… Rumelihisarı … Rumelihisarı'nda konserler…

Refah iktidarında iptal edilen Rumelihisarı'ndaki konserler şimdi yeniden başlıyor... İstemihan Talay'ın haberi var mı bilinmez; ama eski ülkücü Çubukçu'nun MHP'li kimliği ile tanınan Paksoy'u apar topar görevden almasının altında ne yatıyor acaba? Konserler için kiminle nasıl bir sözleşme imzalandı?

Rumelihisar yine Mustafa Oğuz'un MOST Yapım'ına mı verildi, verildiyse kaça verildi? Ayakta durma yerleri hariç sadece oturma yerlerinden gecede 6 milyar lira gelir elde edilen Rumelihisarı, 45 günlük konser karşılığı 1 milyar liraya kiralanmış olmasın? İstemihan Talay'ın hem Rahmi Çubukçu'nun hem de Rumelihisarı'nın dosyalarına göz atmasında büyük yarar var...

Cumhuriyet, 16 Temmuz 1997
Vaziyet