Ekmekçi'yi Uğurluyoruz

Cumhuriyet, 23 Mayıs 1997

21 Mayısta kaybettiğimiz yazarımız Mustafa Ekmekçi bugün Ankara Maltepe Camisi'nde kılınacak namazdan sonra Cebeci Asri Mezarlığı'nda toprağa veriliyor. Ekmekçi için saat 10.30'da Çağdaş Gazeteciler Derneği'nde, saat 11.00'de Ankara büromuzda tören düzenlenecek. İstanbul/Cağaloğlu'ndaki merkez binamızda da saat 11.00'de saygı duruşunda bulunulacak.

ANKARA/İSTANBUL (Cumhuriyet) - Çift taraflı zatürree ve solunum yetmezliği nedeniyle önceki gün yaşamını yitiren yazarımız Mustafa Ekmekçi'yi bugün son yolculuğuna uğurluyoruz.

Ekmekçi için ilk tören, bugün saat 10.30'da, uzun yıllar genel başkanlığını yaptığı Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin (ÇGD) Selanik Caddesi 46/12 numaralı adresindeki genel merkez binasının önünde yapılacak. Saat 11.00'de, yazarımızın yaklaşık çeyrek yüzyıl çalıştığı Cumhuriyet  gazetesi Ankara bürosunun da bulunduğu Atatürk Bulvarı 125 numaralı bina önünde yapılacak ikinci törenin ardından Ekmekçi'nin naaşı Maltepe Camisi'ne götürülecek. Ekmekçi, burada yapılacak dini törenden sonra Cebeci Asri Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Gazetemizin İstanbul/Cağaloğlu'ndaki merkez binasında da saat 11.00'de saygı duruşunda bulunulacak.

Yazarımız Mustafa Ekmekçi'nin ölüm haberinin duyulmasının ardından gazetemizin telefonları kilitlendi. Çok sayıda "Ekmekçi dostu",  inanmadıkları haberin yalan olması dileğiyle, bilgi almaya çalıştılar. Ekmekçi'nin 1. Basın Sitesi'ndeki evi ile gazetemiz dostlarının ve okurlarının akınına uğradı. Kıbrıs'ın Uğur Mumcu'su olarak anılan ve faili meçhul bir cinayete kurban giden gazeteci Kutlu Adalı'nın eşi İlkay Adalı da, dün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden Ankara'ya gelerek, Ekmekçi ailesi ile Cumhuriyet   çalışanlarına  "başsağlığı"  diledi.  Dostları,  Ekmekçi'nin uzun süre çalıştığı odasını "çiçek bahçesi" ne dönüştürdü. Ekmekçi'nin masasının üzerindeki, yayımlanmayan son yazısının takılı bulunduğu daktilosu ve kitaplarının yanına çiçekleri bırakan okurları odasını, ona adadıkları şiirlerle süslediler. Sabahın erken saatlerinden, gece yarısına kadar bürolarımıza gelen okurlar, Ekmekçi için açılan taziye defterlerini imzaladılar.