Mustafa Ekmekçi Törenlerle Uğurlandı

Emek, 24 Mayıs 1997

ANKARA - Yakalandığı akciğer rahatsızlığından kurtulamayarak çarşamba günü yaşamını yitiren Cumhuriyet  gazetesi yazarlarından ve Çağdaş Gazeteciler Derneği eski Genel Başkanı Mustafa Ekmekçi, dün törenlerle toprağa verildi.

Ekmekçi için düzenlenen törenlere 7'sinden 70'ine her yaş grubundan, her meslekten, her siyasi çevreden yüzlerce kişi ve çok sayıda gazeteci katıldı.

 

İLK TÖREN ÇGD'DE

Mustafa Ekmekçi için ilk tören 4 (5 buçuk) yıl genel başkanlığını yaptığı Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Merkezi önünde yapıldı.

Törende bir konuşma yapan ÇGD Genel Bakanı İsmet Demirdöğen, Ekmekçi'nin onurlu ve inançları doğrultusunda gazetecilik yapan dürüst bir insan olduğunu vurgulayarak, "Mustafa Ağabey, ödünsüz demokrasi savaşçısı, güzel bir dil ustası idi. Hoşgörülü idi. O gerçek bir derstir, anlamasını bilene. Onu çok arayacağız" dedi.

Ekmekçi'nin 12 Mart döneminde, sıkıyönetim komutanlarının isteği üzerine işten çıkartıldığını anımsatan Demirdöğen, "Onu sonsuzluğa uğurlarken, tıpkı o günlerdeki gibi, basılan basın kuruluşlarını, kapatılan gazeteleri, hapsedilen gazetecileri, siyasetçilerin isteğiyle işten atılan basın emekçilerini görüyoruz"  dedi.

 

KALEMİNİ SATMAYAN BİR GAZETECİ

Ekmekçi'nin kırmızı karanfillerle süslenmiş tabutu, daha sonra omuzlar üzerinde ve alkışlarla yürüyen kalabalık bir grup eşliğinde Atatürk Bulvarı'nda bulunan Cumhuriyet gazetesi Ankara bürosunun önüne getirildi. Binadan atılan kırmızı karanfillerle karşılanan Ekmekçi'nin tabutu başında, Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Orhan Erinç ve yazar İlhan Selçuk(?) birer konuşma yaptı. Orhan Erinç, Ekmekçi'yi, "Kalemini satmayan, onurlu, dürüst, gazetecilik heyecanını her an yüreğinde hisseden"  bir gazeteci olarak tanımladı ve "Genç kuşakların örnek alacağı, halkın içinden bir gazeteciyi yitirdik. O, genç kuşaklara örnek olacak, demokrasiye inanan gerçek bir gazeteci idi"  dedi.

Cenaze daha sonra yaklaşık 800 kişilik bir topluluk eşliğinde ve alkışlar arasında yürüyerek Maltepe Camisi'ne götürüldü.

Mustafa Ekmekçi, camideki dini törenden sonra Cebeci Asri Mezarlığı'nda gözyaşları arasında toprağa verildi.

 

İZMİR'DE DE ANMA

Mustafa Ekmekçi için, İzmir'de de anma toplantısı düzenlendi. ÇGD'nin çağrısıyla, Cumhuriyet gazetesi İzmir Temsilciliği önünde bir araya gelen İzmirli gazeteciler, Mustafa Ekmekçi için bir dakikalık saygı duruşunda bulundular.