Mustafa Ekmekçi'yi Yitirdik

Türk Dili Dergisi, Temmuz - Ağustos 1997, Sayı: 61

Cumhuriyet  gazetesinin ünlü köşe yazarı, sevgili Mustafa Ekmekçi'yi yitirdik. 21 Mayıs 1997 günü sağaltım için bulunduğu A.Ü. Tıp Fakültesi İbni Sina sayrılarevinde yaşama gözlerini yumdu. 22 Mayıs günü de Cebeci Asri Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Konya'nın Hadim ilçesinde 1927'de doğmuş olan Mustafa Ekmekçi, 1 Mayıs 1975'ten beri Cumhuriyet gazetesinde çalışıyordu. Köşe yazarlarının içinde Türk dilinin özleşmesi, bağımsızlığına kavuşması yolunda eylemli olarak en çok çaba gösterenlerden biri olan Mustafa Ekmekçi'nin "Ankara Notları" okurlarca en çok aranan köşeyazılarındandı. O yazılar, kitaplaştığı zaman da kapışılıyordu. Kitap kapışanlardan biri olan dergimiz sorumlu yönetmeni Ahmet Miskioğlu'na "Uyanın Heeey..." yapıtını imzalarken şöyle yazmıştı: "Dil devriminin yılmaz savunucusu Ahmet Miskioğlu'na sevgiyle." "Kılçıklı Balıklar"a da şunları yazmıştı: "Sevgili Miskioğlu'na savaşımın sürmesi istemiyle, dileğiyle." Kuşkusuz savaşım sürüyor, savaşım sürecek; hayınlar, dönekler, çıkarcılar, vurdumduymazlar, bilinçsizler Türkiye'yi ve Türk dilini yozlaştırdıkça savaşım sürecek. Mustafa Ekmekçi erinç içinde uyusun, savaşım bayrağı düşürülmeyecek.

Mustafa Ekmekçi, -bugün kapatılmış bulunan- Türk Dil Kurumu'ndan 1964'te ve 1974'te basın ödülleri almıştır. Gazeteciler Cemiyeti'nden de çeşitli ödüller almıştır.

Gazeteciliğe 1951'de Öğüt gazetesinde başlamış, Vatan, Ulus, Öncü, Milliyet gazetelerinde çalışmıştır. Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin uzun yıllar başkanlığını da yapmıştır.

Anısı önünde saygı ile eğiliriz.