"O Güçlü Bir Kalemdi"

Aylin Özdemir

Türk basınının onurlu kalemlerinden Mustafa Ekmekçi, bugün toprağa veriliyor. Ekmekçi için önce, saat 10.30'da uzun yıllar genel başkanlığını yaptığı Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) önünde, saat 11.00'de ise Cumhuriyet  gazetesi Ankara bürosu önünde tören düzenlenecek. Ardından Ekmekçi'nin naaşı Cebeci Asri Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Ekmekçi'nin ölümü, bilim, sanat ve edebiyat çevrelerinin yanı sıra sevenleri ve okuyucuları tarafından da büyük üzüntüyle karşılandı. Yaşamını onurlu bir insan ve yürekli bir gazeteci olarak tamamlayan Mustafa Ekmekçi, mesleğini yaşamı boyunca işine yeni başlamış bir muhabirin sevgi ve heyecanıyla yaptı. Kendine özgü akıcı üslubuyla "Ankara Notları" adlı köşesine tiryaki bir okuyucu kitlesi edindi. Mustafa Ekmekçi yazılarında, özellikle sanat-edebiyat, Türkçe'nin sadeleşmesi, gelişmesi ve Köy Enstitüleri'nin önemi gibi konuları vurguladı. Gerek gazeteci, gerek birey olarak toplumsal olaylar karşısında duyarlılığıyla da aydın bir kitlenin sevgisini kazandı.

SiyahBeyaz, dostlarının ağzından Türk basınının onurlu kalemi Mustafa Ekmekçi'yi dinledi.

 

ALİ YÜCE (ŞAİR)

Benim en yakın, en sevdiğim arkadaşımdı. Şu anda üzüntümü anlatacak sözcük bulamıyorum. Çok kötü oldum. Sadece, güle güle Ekmekçi, toprağın bol olsun diyorum.

 

MUSTAFA ŞERİF ONARAN (EDEBİYATÇILAR DERNEĞİ  GN. BŞK.

Mustafa Ekmekçi, çok uzun yıllardan beri yakından tanıdığım bir arkadaşımdı. Köşe yazarı olarak hiçbir köşe yazarına benzemeyen değişik bir ortam yaratıyordu. Bu sözün özellikle altını çizmek istiyorum. Çünkü, yazılarında anlattığı kişilerle ve olaylarla yoğun olarak ilişkisini ortaya koyan bir insandı.

Dar çevrede kalmış etkinlikleri büyük, geniş çevrelere duyururdu. Bunlar, unutulmaması gereken çalışmalardır. Mustafa Ekmekçi, gerek, Köy Enstitüleri, gerek kör inançlarımızı yenme konusunda önemli çalışmaları olmuş bir insandı. Ben, pek çok köşe yazarının yerinin doldurulabileceğine, ama Mustafa Ekmekçi'nin yerinin ise kesinlikle doldurulamayacağına inanıyorum.

 

ALİ PÜSKÜLLÜOĞLU (YAZAR)

Mustafa Ekmekçi, çok iyi bir kişiydi. İlericiydi. Dil devriminin yılmaz savunucusuydu. Atatürkçü bir insandı. Çok iyi bir yazardı. Kendine özgü bir üslup tutturmuştu. Çok sevdiğimiz bir arkadaşımızdı. Ölümüne çok üzüldüm. Çok acıdım, Allah rahmet etsin.

SEVGİ ÖZEL (YAZAR)

Bizler sadece bir dostumuzu yitirmedik. Gerçekten basınımız, çok dürüst onurlu kalemlerinden birini yitirdi. Mustafa Ekmekçi'nin çevresi, dostları, arkadaşları araştırılırsa görülecektir ki, bunlar bilim ve sanat adamları, düşünce-kültür üreticileridir.

Sevmediğim bir sözcük kullanmak istemiyorum, Mustafa Ekmekçi de sevmezdi bu sözcüğü. Medyatik olmak için parmağını oynatmazdı. Gerçeği vermek için sıradan bir muhabir olmayı yeğleyen güzel bir insandı. Dolu dolu bir insandı. Türkçe ve Türk diline çok büyük katkıları oldu.

Biraz önce gazeteden geldim. Kötü oldum. Türk Dil Kurumu yıllarından beri kendisini tanıyorum. Akıl danıştığım, sevincimi, üzüntümü paylaştığım ve kan bağımız olmamasına rağmen ağabey dediğim bir insandı. Ölümü çok büyük bir kayıp.

 

MUZAFFER İLHAN ERDOST (YAZAR)

Mustafa Ekmekçi, Anadolu halk cephemizin başkentidir. Özgürlüğün çığlıklandığı hemen her yerdedir. Yalnız bırakmadı hiçbir zaman yalnız bırakılanları. Işığı kısılanları, bileği kelepçelenenleri, çığlıklananları. Arkadaşları, dostları, okurları, birbirleriyle, onun mektuplarıyla buluştular, kucaklaştılar, paylaştılar düşüncelerini.

Yalın, içten bir ırmak akıverdi, acılarımızın ve sevinçlerimizin ortasından. Dağıldığımız, bozguna uğradığımız, ezildiğimiz günlerin ortasında da umudu soldurmadı, gülüşü düşürmedi.

 

MAHMUT MAKAL (YAZAR)

Mustafa Ekmekçi, Türk basınında ödün vermez devrimci kişiliğiyle tanınmış bir yazarımızdı. Aydınlanma ve çağdaşlaşma yolunda Türkiye'de gerçekleştirilen kazanımlarda katkısı büyüktür. Özellikle Köy Enstitüleri ve eğitim konularında, bu konulara yan çizen politikacılar karşısında çok iyi uğraş vermiştir. Benzerlerinin çoğalmasını diliyorum ve anısı önünde saygıyla eğiliyorum.

SiyahBeyaz, 23 Mayıs 1997