Basının Ekmekçi'si Ecele Yenik Düştü

Yeni Asır, 22 Mayıs 1997

Gazeteci Mustafa Ekmekçi, dün sabah hayata gözlerini yumdu. 70 yaşında ölen Ekmekçi, solunum yetmezliği ve çift taraflı zatürree nedeniyle İbni Sina Hastanesi'nde tedavi görüyordu.

Cumhurbaşkanı Demirel, Meclis Başkanı Kalemli başta olmak üzere parti liderleri yayınladıkları mesajlarda, Ekmekçi'nin ölümünden duydukları üzüntüyü bildirdiler. Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin "Basınımız onurlu bir kalemini, Türkiye, Cumhuriyetin yılmaz bir savunucusunu kaybetti" derken, İnsan Hakları  Derneği Genel Başkanı Akın Birdal da, "Halkın gazetecisi, aydın insan Ekmekçi'yi yitirdik, üzüntümüz büyük" dedi.

Ekmekçi için, yarın (cuma) Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Cumhuriyet  Ankara bürosu önünde tören düzenlenecek. Ekmekçi'nin cenazesi, aynı gün öğle vakti Maltepe Camisi'nde kılınacak cenaze namazının ardından Cebeci Asri Mezarlığı'nda defnedilecek.

1927'de Konya'nın Hadim ilçesi Hocalar köyünde doğan Ekmekçi, gazeteciliğe Ilgın gazetesinde başladı. 1 Nisan 1961'de Milliyet' te çalışırken Almanya'da yaptığı "Çarıklılar" adlı yazı dizisi ile Ankara Gazeteciler Cemiyeti ve Türk Dil Kurumu ödülleri aldı.

1968'de Türk Haberler Ajansı'na geçti. Daha sonra Yankı dergisinde haber yönetmenliği, Yeni Ortam  Ankara Temsilciliği yaptı. 1974'te Türk Dil Kurumu ödülünü kazanan "Ankara Notları" ile birlikte 1975'te Cumhuriyet' e geçti.