Mustafa Ekmekçi Kimdir?

Mustafa Ekmekçi, 1927’de Konya’nın Hadim ilçesinde dünyaya geldi. Konya Lisesi’ni bitirdi. Babasının ölümü üzerine İstanbul Hukuk Fakültesi’ndeki eğitimini yarım bıraktı. Açılan bir memuriyet sınavını kazanarak kısa bir süre memurluk yaptı. Ancak yazar olarak çalışmak istiyordu. Ekmekçi, gazetecilik uğraşına 1951’lerde girdi. O yıllarda Konya’da yayınlanan Öğüt gazetesinde yazılar yazdı. Sonrasında Vatan, Ulus, Öncü, Milliyet, Yeni Ortam, Yankı ve Cumhuriyet gazetelerinde çalıştı. 
 
Milliyet Gazetesi’nden aldığı tazminat ile bir arkadaşı ile birlikte ‘Tüm’ dergisini yayınladı. Fakat maddi sıkıntılar nedeniyle 4 sayıdan sonra yayına son verildi. Daha sonra Türk Haberler Ajansı ve Yankı Dergisi’nde iş yaşamına devam etti. 
 
1975 yılında Cumhuriyet Gazetesi’nde yazmaya başladı ve ölümüne, yani 21 Mayıs 1997’ye kadar burada gazetecilik yaşamına devam etti. 
 
Evlilik yaşamına 1970 yılında Aldoğan Ekmekçi ile giren Ekmekçi’nin Eylem ve Özlem adında iki kızı ve Günce ve Çınar adında iki torunu vardır.
 
Ekmekçi yazılarını Gün Ola Harman Ola, Kılçıklı Balıklar, Domuzuna Yazılar, Tilkiyle Kuyruğu, Çarıklılar, Eylül Yazıları ve Öksüz Yamalığı adlı kitaplarda toplamıştır. 
 
Ekmekçi, 1964 ve 1974 yılları Türk Dil Kurumu Gazetecilik Ödüllerini almıştır.
 
Çağdaş Gazeteciler Derneği başkanlığı da yapan Ekmekçi kalemini daima haktan ve ezilenden yana kullanmıştır.