Ekmekçi'yi Uğurladık

Yeni Yüzyıl, 24 Mayıs 1997

Cumhuriyet gazetesi yazarı Mustafa Ekmekçi yakınları, dostları, meslektaşları ve okurlarının katıldığı törenlerle toprağa verildi.

ANKARA - Türk basınının anıt isimlerinden, Cumhuriyet  gazetesi yazarı Mustafa Ekmekçi dün yakınları, dostları, meslektaşları ve okurlarının katıldığı törenlerle son yolculuğuna uğurlandı.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Mustafa Ekmekçi için Ankara'daki ilk tören, sabah saatlerinde, iki (üç) dönem genel başkanlığını yaptığı Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Merkezi'nin önünde düzenlendi. Ekmekçi'nin cenazesi, daha sonra yürüyüş korteji eşliğinde Cumhuriyet gazetesi Ankara bürosu önüne getirildi. Buradaki törende konuşan Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Orhan Erinç, Ekmekçi'nin gerçek bir gazeteci olduğunu belirterek, "O, özgürlüklerden, barıştan ve emekten yanaydı. Türk basını onu unutmayacaktır" dedi. Erinç, Ekmekçi'nin mesleğini ve kalemini hiçbir zaman kişisel çıkarları için kullanmama mutluluğunu her zaman yaşadığını anlattı. Mustafa Ekmekçi'nin cenazesi, Cumhuriyet gazetesi önünde düzenlenen törenin ardından, yine yürüyüş korteji eşliğinde Maltepe Camisi'ne getirildi. Maltepe Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından Ekmekçi'nin Türk bayrağına sarılı tabutu omuzlara alınarak Çankaya Belediyesi'ne ait cenaze arabasına konuldu.

Araba, törene katılanların alkışları ve attıkları karanfiller arasında cami avlusundan çıktı ve Cebeci Asri Mezarlığına doğru yol almaya başladı.

Ekmekçi için düzenlenen törenlere TBMM Başkanvekili Kamer Genç, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, DTP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, CHP'nin (feshedilen SHP'nin) Onursal Genel Başkanı Erdal İnönü, Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden, Çankaya Belediye Başkanı Doğan Taşdelen, çok sayıda milletvekili ve okuyucuları katıldı.

 

İZMİR'DE DE TÖREN

Çift taraflı zatürree ve solunum yetmezliği nedeniyle çarşamba günü hayata gözlerini yuman Gazeteci-Yazar Mustafa Ekmekçi için, İzmir'de bir anma toplantısı düzenlendi. ÇGD'nin çağrısıyla, Cumhuriyet gazetesi İzmir Temsilciliği önünde bir araya gelen İzmirli gazeteciler, Ekmekçi için bir dakikalık saygı duruşunda bulundular. Törene katılanlar, açılan deftere düşüncelerini yazarak, Ekmekçi'yi son yolculuğuna, alkışlarla uğurladılar.