Basının Ekmekçi'si Öldü

Sabah, 22 Mayıs 1997

Mustafa Ekmekçi, 50 yılı basında olmak üzere sıkıntıyla, ama umutlu ve mücadele içinde geçen 70 yıllık hayatını dün sabah tamamladı. Ekmekçi, son yolculuğuna yarın uğurlanacak.

Gazeteci Mustafa Ekmekçi, dün sabah 70 yıllık hayatına gözlerini yumdu.

Solunum yetmezliği ve çift taraflı zatürree nedeniyle İbni Sina Hastanesi Reanimasyon Bölümü'nde bir süredir tedavi altında tutulan Ekmekçi'nin sağlık durumu, hafta başında böbrekleri ve midesinde de rahatsızlık başlamasıyla kritikleşti. Narkoz altında tedavi edilen ve yanına ziyaretçi kabul edilmeyen Ekmekçi, tüm müdahalelere karşın kurtarılamadı.

 

100 LİRAYA TRANSFER

1927'de Konya'nın Hadim ilçesi Hocalar köyünde doğan Ekmekçi, Hadim'de bir yandan babasının fırın ve lokantasında çalışıp, bir yandan okudu. Okulu bitince Konya'da öğretmenliğe başladı, gazeteciliğe ise küçük bir taşra gazetesi olan Ilgın'da başladı. Ekmekçi, 1951'de Konya'da yayımlanan Öğüt gazetesinde "Hasırşapkalı" takma adıyla küçük fıkralar yazarak köşe yazarlığına adım attı. 1957'de Ankara'ya yerleşti ve Esenboğa Havaalanı'nda trafik kontrolörü olarak çalıştı. 1959'da Ulus' ta yazdı, daha sonra Yeni İstanbul' da muhabirliğe başladı. Ancak, yaklaşık 15 gün sonra yazar Mahmut Makal'ı büroda konuk etmesi nedeniyle işten kovuldu.

1 Nisan 1961'de Milliyet' e "100 lira farkla"  transfer olan Ekmekçi, Almanya'da yaptığı "Çarıklılar"  adlı yazı dizisi ile Ankara Gazeteciler Cemiyeti ve Türk Dil Kurumu ödülleri aldı. 1968'de Sait Başaran ile "Tüm"  adlı haftalık sosyalist düşünce dergisini çıkaran Ekmekçi, derginin ekonomik zorluklar nedeniyle kapanması üzerine Türk Haberler Ajansı'na (THA) geçti. 12 Mart döneminde, bakan Ali İhsan Göğüş, Ekmekçi'nin yazılarından rahatsız olarak "Ekmekçi'nin aldığı bin lira maaş yerine ajansa 3 bin lira önerdi"  ve "Yeter ki, çalıştırılmasın"  dedi. Ekmekçi, THA'dan atıldı.

Ekmekçi, eşi Aldoğan Ekmekçi'nin ilk kızları Eylem'e hamile olduğu dönemde işsiz kaldı. Daha sonra Yankı dergisinde haber yönetmenliği, Yeni Ortam Ankara Temsilciliği yaptı. "Ankara Notları" ve ikinci kızı Özlem Yeni Ortam' da çalışırken doğdu.

1974'te Türk Dili Kurumu ödülünü kazanan "Ankara Notları"  ile birlikte 1975'te Cumhuriyet' e geçti. Cumhuriyet' teki çalışmasına ilişkin görüşünü, bir yazısında "Cumhuriyet'i, gözünü kırpmadan yazarak yaşatmak, bir boyun borcu değil midir?" diyerek özetledi. Cumhuriyet' teki yönetim değişikliği nedeniyle gazeteden ayrılıp, daha sonra geri dönen Ekmekçi, geçen dönem Çağdaş Gazeteciler Derneği genel başkanlığını yürüttü. Ekmekçi'nin Gün Ola Harman Ola (2 cilt), Kılçıklı Balıklar, Uyanın Heeey, Tilkiyle Kuyruğu, Çarıklılar, Domuzuna Yazılar, Eylül Yazıları, Öksüz Yamalığı adlı kitapları bulunuyor.

 

"ONURLU KALEM"

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Meclis Başkanı Mustafa Kalemli başta olmak üzere parti liderleri yayınladıkları mesajlarda, Ekmekçi'nin unutulmayacağını, ölümünden duydukları üzüntüyü bildirdiler.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin "Basınımız onurlu bir kalemini, Türkiye, Cumhuriyetin yılmaz bir savunucusunu kaybetti" derken, İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Akın Birdal da, "Halkın gazetecisi, aydın insan Ekmekçi'yi yitirdik, üzüntümüz büyük"  dedi.

Ekmekçi için, yarın (Cuma) Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Cumhuriyet Ankara bürosu önünde tören düzenlenecek. Ekmekçi'nin cenazesi, aynı gün öğle vakti Maltepe Camisi'nde kılınacak cenaze namazının ardından Cebeci Asri Mezarlığı'nda defnedilecek.