Karaoğlan, Tek Başına!..

Cumhurbaşkanı Korutürk'ün dördüncü tur görüşmeleri bitti ya, belediye seçimlerine şunun şurasında bir haftadan az zaman kaldı ya, bu seçimlerde olsun CHP'yi yıpratmak için neler de yapılıyor? Demeçler veriliyor: 9 Aralık'tan önce hükümet kurulmalı, diye. Neden bu kadar acele efendim, üç gün daha bekleyin, belki yeni şeyler göreceğiz.

Elinizdeki gazetede, CHP Genel Merkezi'ne verilen bir bilimsel tahmin raporunu okudunuz mu? Yapılacak bir erken seçimde Karaoğlan ın tek başına iktidar olacağı anlaşılıyor bundan. Belediye seçimlerinde ise, yarıdan fazla belediye başkanlığını CHP'nin alacağı tahmin ediliyor. Matematiksel kesinliğin, sosyo-ekonomik olaylara tüm uygulanması zor. Ancak, verilen rapora göre, 1965-1969 dönemiyle 1973-1977 dönemi arasında bir karşılaştırma yapılacak olursa, CHP'nin bir erken seçimde oyların yüzde 37-38'ini toplayarak tek başına iktidar olacağı ortaya çıkıyor. Bu oran, 1974 perspektifinde AP'nin DP ile birleşse bile, kaçınılmaz kayıplar zinciri dolayısıyla alabileceği oy oranından fazla olacak...

Bazı çevreler, Karaoğlan'ın tutumunu oldukça "sert" görebilirler. "Ne uzlaşmaz adam" diye niteleyebilirler. Ancak, Ecevit'i uzlaştırmak isteyenler, söyleyeceklerini önce "kaya gibi" CHP grubuna da kabul ettirmek durumundadırlar.

Günlerdir, haftalardır Ankara'nın büyük otellerinde neler çevrilmekle? Anlaşılan o ki, herkes CHP'nin sırtından iktidar olma hevesini taşımaktadır. Bir yandan "komünistlikle" suçladıkları Ecevit'i, öte yandan uzlaşmazlıkla suçlamaktadırlar. Seçimlerde boyunun ölçüsünü alanlar, tutucu gazetelere sığınmış, "ordu tahrikçiliği" yapmakta bir avuç azınlıkları -azınlık bile değil- bir avuç akılları ile bir dönem daha iktidar olmanın heyecanı içindedirler. Bunun için kullanmayacakları metod, girişmeyecekleri iş yok anladığım kadarıyla. Bir siyasal genel affı mı düşünmektedirler, hayır. Artık işkence olmasın, dünya önünde düştüğümüz durum yeter mi derler, ne derler bunlar? Hayat pahalılığı ile, tefecilikle uğraşacaklarına ilişkin tek satırlarını okur, dinler misiniz?

Karaoğlan’ı yapayalnız bırakıp, onun sırtından iktidar olmayı kurarlar. Akıllarına getirmek istemedikleri, yeni bir 14 Ekim’dir. Ancak görünen o ki, Bizans oyunları fazla sökmeyecek, yapılacak ilk erken seçimde Karaoğlan tek başına iktidar olacaktır. 14 Ekim’den biraz önce “Karaoğlan iktidara ayağını dayıyor” dememiş miydim? Dayamadı mı, iktidarın eşiğinde değil mi?

Biraz daha bekleyelim bakalım…

3 Aralık 1973