Su ile Sabun...

Yugoslavya Büyükelçisi Petrovski Trajan'ın, Yugoslavya'dan gelen milletvekilleriyle gazetecilerin onuruna elçilikte verdiği kokteylde Celal Vardar'la, Cahit Külebi vardı. Birbirlerini kırk yıldır okuyan iki ozan, o akşam ilk kez yüz yüze görüşüyorlardı. Celal Vardar, Mehmed Kemal'in, Niyazi Akıncıoğlu'nun dostu. Bana her karşılaşmamızda, Niyazi Akıncıoğlu'nun dizelerini okur. "Selam" başlıklı şiirinin dizeleri şöyle:

Selamın geçiyor belli ki / Yeşerdi telgraf direkleri / Ben deli divane olmuşum / Çok mu görülür.

Celal Vardar'ın "Marifet" başlıklı şiirini de belki çok kişi bilir:

Suya dokunmazmış / Sabuna dokunmazmış / Pise bak.

Vardar'ın "Ne Mutlu Bize" şiiri de şöyle:

Arabın Kürdü Kürttür / Acemin Kürdü Kürttür / Bizim Kürdümüz / Türktür, Türktür, Türk.

Ozan Ali Yüce'nin şiirlerinde satır aralarında bir gülmece havası sezilir. Kimi de açık açık gülmece izlenimi taşır. "Burçlar"ı anlatan Ali Yüce, "Kedi Burcu" şiirinde şöyle der:

Bizim Tekir kedi / Geçen mart ayında / Çok güzel miyavladı / Bir plaket veremedim / Çünkü plaket vere vere / Çarşıda teneke kalmadı.

Ali Yüce'nin 17 Nisan Köy Enstitüleri gününde okuduğu "Yaş Günü" şiiri, ne güzeldi. Bu şiir, Yüce'nin "Taş Tanrılar" kitabında var. Şöyle:

Ben mi yılları eskittim / Yıllar mı beni bilmem / Ak düştü saçlarıma / yıkadım yıkadım çıkmadı / Yazık oldu su ile sabuna / Aldım elime / Eski yıllardan birini / Yıkadım yamadım boyadım / Yeni bir yıl yaptım kendime / Gıcır gıcır bir yıl / Ama kullanamadım.

Bizim oralarda kadınlar / Tavuktan daha çok doğurur / Civcivden daha az yaşar çocukları / Yaşarken alıç kenger / Ölürken biraz ağıt / Biraz gözyaşı ağıtları.

Sen de o çocuklar gibi / Ekin tarlasında doğdun / Güreştim doğa ile / Hem yıktım hem yıkıldım / Kalemim kazma idi / Defterim kitabım toprak / Köy Enstitüsü'nde okudum.

Dişimle tırnağımla kazdım / Düz ova yaptım sarp dağları / Taşı toprağı yoğurdum pişirdim / Kireç yaptım tuğla yaptım / Ak yapılar diktim bozkıra / Emeğin yontusunu diktim.

Ben sevgiler yolcusu öğretmen / Yürüdüm acılara bata çıka / Cellada sevme öğrettim / Gülme öğrettim zindancıya / Ak tebeşir servetimdir / Yurdumdur karatahta.

24 Nisan 1990