2. Bası İçin Sunu

Mustafa Ekmekçi, gazetecilik yaşamı boyunca Cumhuriyet öğretmeninin yanında yer almış, Köy Enstitüleri aşığı büyük bir gazetecidir. Başka bir deyişle, demokratik, laik ve bilimsel eğitim mücadelesine girişmiş öğretmen örgütlerinin TÖDMF'den başlayarak hep yanındadır ve savunucusudur. DP, AP, MC dönemlerinde ve 12 Mart ile12 Eylül darbeleri sırasında öğretmenlere yapılan baskılar, sürgünler hep Ekmekçi'nin köşesinden kamuoyuna yansıtılmıştır.

Mustafa Ekmekçi; "Ankara Notları" başlıklı yazılarında çoğunlukla "Köy Enstitüleri", "Türkçe Ezan", "Dilde Özleşme" ve "Domuz" konusunu işler, toplumda uyanışın dile geldiği deneme tadında yazılar yazardı. okuruyla canlı bir iletişimi olurdu.

Ekmekçi'nin okurlarının büyük bir bölümü öğretmenlerdi. Başta Hasan Ali Yücel, İsmail Hakkı Tonguç ve Köy Enstitüler Ekmekçi'yi de bir Köy Enstitüsü mezunu olarak kabul etmiş ve bağırlarına basmışıtr.

Köy Enstitüleri sistemini tam olarak incelemek, bilgi, belge, yayın, film ve benzeri çalışmaları düzenlemek, Köy Ensittüleri olgusunu canlı tutup gelecek kuşaklara aktarmak, günümüz eğitimine katkı sunmak için kurulan Köy Ensittüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı'nın kuruluş aşamasında ve sonrasında

Mustafa Ekmekçi'nin çok emeği vardıar. Türkiye'nin değişik yörelerinde yaşayan Köy Enstitülüler ve Enstitülere gönül verenler Vakfın kurulduğunu onun yazılarından öğrenmiş ve ellerinden gelen her türlü yardımı yapmışlardır. Vakıf kurulduktan sonra da Ekmekçi gözümüz, kulağımız, dilimiz olmuş, bütün etkinlikliklerimizde yanımızda yer almıştı.

"Öksüz Yamalığı - Köy Enstitüleri" adından da anlaşılacağı üzere salt Köy Ensitüleri hakkında yazdığı yazılardan oluşmaktadır. 17 Nisan aydınlığını olduğu kadar, yaşanan üzüntüleri ve acılarını ele almıştır. Kısacası, Köy Ensittülerine ilişkin okurun aklına gelen her soruya yanıt niteliğindedir.

Çoktandır mevcudu kalmayan, aranmakta olan "Öksüz Yamalığı - Köy Enstitüleri"ni Vakfımızın yayını olarak yayımlamamıza izin veren Sayın Aldoğan Ekmekçi'ye bir kez daha teşekkür ederiz.

KÖY ENSTİTÜLERİ VE ÇAĞDAŞ EĞİTİM VAKFI YÖNETİM KURULU