37. Almanya'da, Türkiye'de Domuzlar

Tekirdağ'ın Ferhadanlı köyünde kurulan domuz çiftliği de baskılar sonucu Tekirdağ Valiliği'nce mühürlendi. Domuz çiftliği mü­hürlenince, domuzlarla yavruları, çiftliğin bitişiğindeki bahçede karın yağmurun altında, açık havada kaldılar.

Tekirdağ Valisi Şenol Engin1, yine de iyi adammış. Domuzları çiftlik damına kilitleyip, üstlerinden mühürletmemiş. Eski Çanak­kale, şimdi Sakarya Valisi Erdinç Büyükakalın öyle yapmamıştı. Domuzlar içerdeyken dışarıdan mühürletmiş, domuzlar, yavruları açlıktan, susuzluktan ölmüşlerdi. Böyle bir başarıyı, ancak böyle yöneticiler becerebilirdi. Çiftlik damında açlıktan ölen domuz yav­rularının iskelet resimlerini görmüştüm. Geçmiş yüzyılların kalın­tısı iskeletler gibiydiler. Devlet de böyle kişileri vah filan yapıp çalıştırıyor. Bunların kime ne hayırları olur ki?

Becerildi vah bununla da yetinmiyordu. Çanakkale Valiliği sıra­sında, Biga'nın Kahvetepe köyünde, kendi başlanma babalarının tapulu malı üstünde domuz çiftliği kurmaya heveslenen kan-koca Mediha Tavukçu ile Yusuf Tavukçu'yu umutsuzluğa sürükledi, ya­şamlarım kararttı. Domuzlarının ölümü üzerine koca Yusuf Ta­vukçu, üzüntüden beyin kanaması geçirdi; yıllardır iyileşemedi. Dileyen durumu kendilerine sorabilir (Telefon: 286/316 11 39).

"Vah Erdinç Büyükakalın bununla da yetinmiyordu" dedim. Ça­nakkale'de güvenlikte görevli bir genç komiser vardı. Cumhuriyet okurdu, özellikle Kahvetepe domuz çiftliğindeki domuzların öykü­sünü. Vali birkaç yol uyardı;

-Okuma şu Cumhuriyeti diyorum sana, bak iyi olmayacak bu­nun sonu.

Genç komiser, Cumhuriyeti de "Ankara Notları”nı da okumayı sürdürdü. Vah, Çanakkale'den ayrılmış mıydı neydi, bir de gördü ki Vah bey siciliyle oynamış. Genç komiser iki yıl yükselemeyecek. Danıştay'a gitti, davayı kazandı. Yitirdiği haklarım aldı! Bir rast­lantı sonucu tamdım onu.

- Ekmekçi siz misiniz dedi. Sizin yüzünüzden iki yıl terfi edeme­dim!

İnsanın "Böyle polisler de varmış" diyeceği dürüstlükte bir ki- şi.

Gelelim Tekirdağ'daki domuz çiftliğine; çiftlik Ferhadanlı kö­yünden Ali Yaman'ın; iki oğlu Tayyip ile Vahit babalarına yardım ediyorlar. Mühürlenen çiftliğin bahçesinde 70 dolayında domuz var. Kesim zamanı gelenleri, Ali Yaman ile çocukları İstanbul'a ke­sime götürüyorlar. Domuz etinin kilosu 70 bin lira, sudan ucuza gi­diyor. Domuzuna sömürü bu da.

Ali Yaman, işin arkasını bırakmadı. Domuz çiftliği mühürlenin­ce, Edirne’de bulunan İdare Mahkemesi başkanlığı'na başvurarak yürütmenin durdurulmasını istedi. Edime İdare Mahkemesi, yö­netimin savunmasını istedi. İl adına savunmayı imzalayan Vali Yardımcısı Selahattin Alpdoğan, savunmanın bir yerinde şöyle de­di:

"...Bu durumun insan ve çevre sağlığı açısından sakıncalı oldu­ğu sebebiyle, Ferhadanlı köyü sakinlerince şikayette bulunulmuş­tur..."

Tekirdağ Vali Yardımcısı Selahattin Alpdoğan’ın gönderdiği sa­vunmadan sonra Edime İdare Mahkemesi, Ali Yaman’ın "yürüt­meyi durdurma" istemini reddetmiş, iptal istemi sürmekte. Domuz çiftliği sahibi Ali Yaman şunları söyledi:

"Köyün muhtarı ile il sağlık müdürü valiyi yanıltıyorlar."

Ali Yaman, Edirne'den bir savunman buldu. Savunman Zeki Geliş, Ali Yaman’ın "domuz çiftliği" davasını izliyor.

Geçen yıl mart ayında Almanya'ya gitmiştim. Berlin'de "Özgür Üniversite"yi arkadaşım, öğrencim Haşan Özkan'la dolaşıyorduk. Bir ara üniversitenin domuz çiftliğini gezdik. Başlarında bir bay­tar vardı, bize bilgiler veriyordu. Domuzlarını ne çok seviyordu. Şaşıp kaldım. Domuz yavrulan ayrı bölmedeydiler. Domuz yavru­lan, okul çocuklan gibi kendi aralarında oynuyorlar, eğleniyorlar­dı. Sanki böylece bir kişilik kazanıyorlardı. Yerler tertemizdi. Ha­ni yağ dök, yala derler; öyle. Domuz çiftliğinin yanında atlar, sığır­lar, koyanlarla ilgili bölüm 1er vardı. Üniversite, belirli sürelerde, öğretim üyelerine isteyene domuz, isteyene koyun olmak üzere, dağıtıyordu. Haşan Özkan, domuzlara "Alman kuzusu", koyanlara da "Türk kuzusu" diyordu.

Türkiye'de olanlara ne demeli? Sanki Türkiye 'de değil, İran'da ya da Suudi Arabistan'da mısınız belli mi? Ali Yaman'dan yakınan­lar yaşlan altmışı aşmış, "din elden gidiyor" diyen takımındanmış! Tekirdağ Valisi Şenol Engin'in konuya el koymasını bekliyorum. Jandarmanın "Bize valilik emir veriyor" demesi, valiyi yaralıyor. Vali Engin, bu uygulamayı sürdürürse, onun domuz çiftliklerinin yoğun olduğu gümrük birliği ülkelerine yollanmasını istemekten başka yol var mı? Oraları görürse, belki Türkiye'de daha güzel do­muz çiftlikleri kurulabilir!

Türkiye'de domuz olmaktansa, Almanya'da domuz olmak en iyi­si mi?

18 Ocak 1996

  • 1.  Şenol Engin, İçel valiliğine atandı.