Ekmekçi Adı Yaşayacak

Mustafa Ekmekçi'nin adının yaşatılması konusunda en anlamlı ses Almanya'dan gelir. Almanya Bielefeld'de faaliyette bulunan başkanlığını Nebahat Pohlreich'in yaptığı üyelerinin tamamı  kadın işçilerden oluşan Çağdaş Yaşam Derneği, iletişim ve eğitim dallarında öğrenimlerini sürdüren 6 kız öğrenciye "Mustafa Ekmekçi İletişim ve Eğitim Bursu" verir.

Bursu 1997-1998 Öğretim Yılı'nda Yıldız Yazıcıoğlu, Yıldız Özdemir, Banu Çıtak, Aslı Ekmekçi, Songül Güler ve Ayten Bostancı almaya hak kazanır.

Nebahat Pohlreich, bursiyerlerle Ankara'da biraraya geldiğinde O'nun adını yaşatacaklarına olan inanç ve ka­rarlılıklarını vurgularken hayata atılacak bu genç gazeteci ve öğretmen adaylarıyla birlikte tüm Mustafa Ekmekçi dostlarının yüreğindeki sevgi ve sıcaklığa da tercüman olmuştur.

Ekmekçi'nin adını yaşatmayı görev sayan dostlarından  Erdoğan Kantürer, başkanlığını yaptığı Köy-Koop Kırklareli Birliği'nin her yıl düzenlenen Sabahattin Ali Günleri'nde "Mustafa Ekmekçi Ödülü" verilmesini karar­laştırdığını açıklamıştır. İlk ödül 1997'de Sabahattin Ali'nin kızı Filiz Ali ile Cumhuriyet gazetesi yazarı Sadullah Usumi'ye verilir.

İzmir'in Aliağa Belediyesi de 13 Haziran 1997 tarihinde ilçenin İstiklal ve Barbaros ile Cumhuriyet Caddesi'nin kesiştiği büyük alana Mustafa Ekmekçi adının verilmesini kararlaştırır.

Ankara'da ise Çankaya Belediyesi'nce 9 Eylül 1998 tarihinde alınan karar uyarınca Keklik Pınarı Mahallesi'ndeki parka Mustafa Ekmekçi  adı verilir.

Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin anısını ve meslek onuruna verdiği önemi yaşatmak amacıyla her yıl dağıtılmak üzere koyduğu "Mustafa Ekmekçi Gazetecilik Ödülü" nü de 1997'de gazeteci Varlık Özmenek alır.

İstanbul'da 7 Kasım 1997'de (TUTANAK NO: 2), Ankara'da ise 22 Mayıs 1998 (TUTANAK NO: 3) ve 23 Mayıs 1998'de (TUTANAK NO: 4) yapılan toplantılarda Ekmekçi'nin bir yaşam boyu üzerine titrediği meslek ilkeleri ve basının  karanlık tablosu tartışılır; o insan sıcaklığıyla, düşünceleriyle aramızda yaşadığının güzel bir örneği sergilenir.

Mustafa Abi'nin "Ben Ekmekçi" deyişi ve kahkahalarında yankılanan sesi hep kulaklarımızda çınlayacak; adı, emeği, dostluğu, sevgiyi, kardeşlik ve barışı yaşam kılavuzu yapan insanların yüreğinde ve bilincinde yaşa­yacaktır.