Bölüm 1: Gazete Sözleşmeleri ("Ben Ekmekçi!...")

BELGE NO: 2/a

VATAN

(SİYASİ SABAH GAZETESİ)
GAZETECİLİK ve MATBAACıLıK
Türk Anonim Şirketi
Sermayesi: T.L. 1.000.000
İSTANBUL
 
Telgraf adresi: VATAN Gazetesi-İstanbul
Telefon: 274207-229315-229316
Posta Kutusu: 418
İstanbul, 1.10.1959
MATBAAve İDARE YERİ:
Çağaloğlu, Molla Fenari Sokak 30-32
 

Bir taraftan İstanbul, Cağaloğlu Molla Fenari Sokak 30 - 32 numarada ticari ikametgahını ittihaz etmiş bulunan Vatan  Gazetecilik ve Matbaacılık T.A.Ş. ile diğer taraftan Ankara Seyhan Palas, Cebeci'de mukim Mustafa Ekmekçi arasında 5953 sayılı (Basın mesleğinde çalışan ve çalıştıranlar arasındaki münasebetlerin tanzimi hakkındaki kanun)'a uygun olarak aşağıdaki yazılı şartlar dahilinde bir yazılı mukavele aktedilmiştir. Bu mukavelenamede Şirket (İşveren) ve Mustafa Ekmekçi Gazeteci diye tesmiye edilecektir.

1- Gazeteci, Vatan Gazete ve müessesesindeki Muhabir sıfatiyle çalışmağı ve işini basın mesleğinin teessüs etmiş örf ve adat ve teamüllerine göre iyi bir surette ifa ve gazetenin maddi ve manevi menfaatlerini korumağı taahhüt eder.

2- Gazeteci için mesai saatleri işin icaplarına göre ve gazetelerde müteamil olan şekilde tanzim edilir. Mesai saatlerinin tanzimi ve haftada bir gün tatilin tayini işverene aittir. Senelik kanuni izinler teamüle göre yapılır. Gazeteci, işin tedviri hususunda Başmuharrir, yazı işleri müdürü veya istihbarat şefinin verdiği talimatı ifa etmekle mükelleftir. Gazeteci bu mukaveledeki sıfatiyle 5953 sayılı kanunun 13'üncü maddesinin ruhuna aykırı olarak, dışarıda herhangi bir iş ve vazife deruhte edemiyeceği gibi, Türk haber ajanslariyle, İstanbulda çıkan gündelik veya haftalık başka bir gazetede, ücretli veya ücretsiz, daimi veya muvakkat çalışamaz. Ve aynı zamanda İstanbul'da münteşir herhangi bir siyasi günlük gazeteye bu mukaveledeki sıfatiyle ilgili olarak yazı yazamaz. Bu şartlara aykırı hareket eden gazeteci için feshi ihbara hacet kalmaksızın mukavele fesih olunur. Ve hiçbir tazminat verilmez. Gazeteci işverenin müessesesindeki mesaisi ile tezat teşkil etmiyecek, dışarıda iş veya vazifeyi işverinin muvafakatiyle kabul eder.

3-Gazeteci, bu mukaveledeki sıfatının icabettirdiği vazife ve yer değiştirmelerle, yurt içinde veya dışında seyahat talimatını ifa ile mükelleftir. Ancak, bu hiçbir zaman 5953 sayılı kanunun 25'inci maddesinin ruhuna aykırı olamaz ve seyahat sırasında gazeteciye aylık ücretinden gayri yolluk, ikamet ve iaşe masrafları müteamil şekilde ödenir.

4-Gazetecinin bu mukaveleye göre ve mukaveledeki sıfatının icabettirdiği şekilde göreceği iş ve yazacağı yazılar mukavelenin şümulü dahilindedir. Bu arada işverenin tensip ve muvafakatiyle yazılan yazılar için gazeteciye ayrıca bir ücret ödenir. Ancak bu ücretin ödenmemesi ve dolayısiyle gazetecinin bu işi görmemesi veya yazıyı yazmaması bu mukavelenin feshi için bir sebep teşkil etmez.

5-Gazetenin umumi siyasetiyle gidişini, veche ve karakterini tayin etmek, işverene aittir. Gazeteci, gazetenin ağır başlılığına ve umumi politikasına itina etmeği ve hariçten herhangi bir menfaat ve dostluk mukabilinde yazı yazmamayı taahhüt eder.

6-Gazetecinin mesai karşılığı olan ücret aylık esası üzerinden tesbit edilen brüt (648.87) lirasını, işveren gazeteciye işledikten sonra yarısını her ayın 15'inci ve bakiyesini sonuncu günleri iş yerinde tediye edecektir. Yalnız gazeteci seyahatte ise bu ücret ailesine veya gazetecinin göstereceği mutemede ödenir.

7-Gazeteci askere celbedilecek olursa, 5953 sayılı kanun hükmü ve gazetenin an'anelerine göre hareket edilir.

8-İşbu mukavele gazeteci ile işveren arasında süresiz olarak aktedilmiştir ve 5953 sayılı kanunun feshi ve tazminatla ilgili maddeleri hükmü tatbik edilirken gazetecinin bu müessesede işe başladığı tarih başlangıç olarak kabul olunur. (1.10.959)

9-İşbu mukavele üç nüsha olarak tanzim edilmiş, birer nüshası taraflara, bir nüshası da merciine tevdi edilmiştir.

İŞVEREN
(Kaşe ve İmza)
3 liralık damga pulu
 
GAZETECİ
İstanbul 1110/1959
(İmza)

BELGE NO : 5/a

İŞ MUKAVELESİ

Bir taraftan Ankara Atatürk Bulvarı 90/6 numarada ticari ikametgahını ittihaz etmiş bulunan ÖNCÜ  Gazetesi Sahibi Ziya Tansu ile diğer taraftan Sanayi Çarşısında Yuva Oteli'nde mukim Mustafa Ekmekçi arasında 5953 sayılı (Basın mesleğinde çalışanlarla çalıştıranlar arasındaki münasebetlerin tanzimi hakkındaki) kanuna ve bunu tadil eden kanunlara uygun olarak aşağıda yazılı şartlar içinde bir yazılı mukavele aktedilmiştir. Bu mukavelede Şirket (işveren) ve Mustafa Ekmekçi (Gazeteci) diye anılacaktır.

1-Gazeteci, ÖNCÜ  Gazete ve Müessesesinde Muhabir sıfatiyle çalışmayı ve işini Basın mesleğinin kurulmuş usul ve örflerine göre ifa etmeyi taahhüt eder. Gerek Gazeteci gerek İşveren ayrıca 24 Temmuz 1960 tarihli Basın Ahlak Yasasının (Mukaveleye eklidir) esaslarına uymayı taahhüt ederler.

2-Gazetecinin mesai saatleri günde 8 saati aşmamak şartıyla işin icaplarına ve gazetelerde müteamil olan şekilde yetkili yazıişleri müdürü tarafından tanzim edilir. Yıllık kanuni izinler kanun hükümleri dairesinde ve teamüle göre sıraya konularak kullanılır. İşveren yıllık izin vermediği takdirde o yıl gazeteciye 13 (on üç) maaş öder.

3-Gazeteci işin tedviri hususunda yetkili yazı işleri müdürü veya istihbarat şefinin verdiği talimatı ifa etmekle mükelleftir.

Gazeteci bu mukaveledeki sıfatıyla 5953 sayılı kanunun 13. maddesinin ruhuna aykırı olarak dışarıda herhangi bir iş ve görev alamayacağı gibi Türk Haber Ajanslarıyla Ankara ve İstanbul'da çıkan gündelik veya haftalık başka bir gazete ve dergide ücretli veya ücretsiz daimi veya geçici olarak çalışamaz. Ve aynı zamanda Ankara veya İstanbul'da yayınlanan herhangi bir siyasi günlük gazeteye bu sözleşmedeki sıfatıyla ilgili olarak yazı yazamaz.

Bu şartlara aykırı hareket eden gazetecinin mukavelesi derhal feshedilir. Gazeteci dışarıda işverenin müessesesindeki mesaisi ile tezat teşkil etmeyecek iş veya görevi işverenin muvafakatiyle kabul edebilir.

4-İşveren tarafından bu mukavele hükümleri dışında verilecek herhangi bir iş veya istenecek yazılar hakkında gazeteci, böyle bir iş veya yazı için (gece nöbeti, şehir ve yurt dışı görevleri gibi) yapılacak ayrı bir anlaşma ile tesbit edilecek ayrı bir ücrete hak kazanacaktır.

Bu mukavele dışında kalan böyle iş veya yazılar hakkında anlaşmaya varılamaması veya anlaşmada belirtilen ücretin müessesece ödenmemesi halinde gazetecinin o işi yapmaması veya yazıyı yazmaması bu mukavelenin feshi için sebep teşkil etmez.

Gazeteci işverenin basın mesleğinin icapları dışında olarak vereceği işleri yapmak zorunda değildir.

5-Bu mukavele ile işveren gazeteciye aylık olarak net 1.000 - (net Bin Türk Lirası) T.L. vermeyi taahhüt eder.

6-İşveren gazeteciye aylık ücretini peşin olarak her ayın birinci günü ödemeyi taahhüt eder. Ayın birinci günü resmi tatil gününe tesadüf ettiği takdirde aylık ücret tatili takibeden ilk iş günü akşamına kadar ödenmiş olacaktır.

7-Gazetecinin uğrıyacağı hastalık veya kaza neticesinde iş görememe durumuna düşmesinden dolayı 5953 sayılı kanunun 12. maddesinin A bendinde derpiş olunan hükme göre mukavele işveren tarafından feshedildiği takdirde gazeteci mukavelenin feshi tarihinden itibaren bir sene içinde iyileşecek ve iş görecek duruma gelmiş olursa işveren kendisini gazetedeki eski işine mukavelenin feshinden evvelki şartlar dairesinde tekrar almayı taahhüt eder. İşveren bu taahhüdünü yerine getirmediği takdirde mukaveleyi tek taraflı olarak feshetmiş ve sonuçlarını kabul etmiş olur.

8-Gazeteci ilk muvazzaf askerlik hizmeti dolayısıyla silah altına alındığı takdirde mukavelede başka sarahat yoksa 5953 sayılı kanun hükmü ve gazetenin an'anelerine göre hareket edilir.

Gazetecinin kısmi veya umumi seferberlik dolayısıyla silah altına alınması halinde işveren gazeteciye üç ay müddetle ücretini vermeyi taahhüt eder. Kısmi veya umumi seferberlik üç aydan fazla devam ettiği takdirde işveren gazeteciye ilk üç aydan sonra ücret ödemekle mükellef değildir. Ancak terhisini takibeden bir ay içinde müracaat ettiği takdirde işveren gazeteciyi bu mukavelede yazılı esaslar ve şartlar dahilinde eski işine almayı taahhüt eder.

9-Gazeteci yurt içinde veya dışında seyahat talimatını ifa ile mükelleftir. Ancak bu hiçbir zaman 5953 sayılı kanunun 25. maddesinin ruhuna aykırı olamaz ve seyahat sırasında gazeteciye aylık ücretinden ayrı olarak yolluk, ikamet ve iaşe masrafları, ayrıca hergün için aylık ücretinin bir günlüğü net olarak ödenir.

10-Her yıl işverenin bilançosunda görülen karın % 10'u bilançonun tekemmülünden sonra en geç bir ay içinde yazı işleri kadrolarında çalışan Umumi Neşriyat Müdürü, Yazı İşleri Müdürü, Sekreter, İstihbarat Şefi, Muhabir, Foto Muhabiri, Arşivci, Telefoncu, Radyocu, Musahhih, Ressam ve Karikatürist arasında maaşları nisbetinde taksim edilir. Gazeteci bu taksimden maaşı nisbetinde istifade eder.

11-Gazetecinin vefatı halinde kıdem tazminatını işveren gazetecinin varisine ödemeyi taahhüt eder.

12-İşveren taahhütlerinden herhangi birini yerine getirmediği takdirde gazeteci mukaveleyi feshe ve tazminatına hak kazanır.

13-İşbu mukavele gazeteci ile işveren arasında süresiz olarak aktedilmiştir. Ve 5953 sayılı kanunun fesih ve tazminatla ilgili maddeleri hükmü tatbik edilirken ödenecek kıdem tazminatına esas olmak üzere gazetecinin bu müessesede işe başlangıç tarihi olarak 1.10.1959 tarihi kabul olunur.

14-İşbu mukavele üç nüsha olarak tanzim edilmiş, birer nüshası taraflara, bir nüshası da merciine tevdi edilmiştir.

ÖZEL HÜKÜMLER

1. ..............................

2. ..............................

3. ..............................

4. ..............................    

İŞVEREN
(Kaşe ve İmza)   

GAZETECİ
Ankara 15/8/1960
(İmza)

BELGE NO : 7/a

SÖZLEŞME

İşbu sözleşmede kısaca işveren diye isimlendirilen Milliyet Gazetecilik Anonim Şirketi  ile Yeni Sanayi Cad. Demir Sok. Yuva Oteli oturan ve bu sözleşmede kısaca gazeteci diye isimlendirilen Mustafa Ekmekçi arasında aşağıda yazılı şartlarla bir hizmet mukavelesi imzalanmıştır.

1-İşveren tarafından bu sözleşme ile gazeteciye verilen ve gazeteci tarafından yerine getirilmesi kabul edilen hizmetin nevi işverene aid Gazete ve Mevkutede Muhabir vazifesini yapmaktır.

Gazeteci bu vazifeyi işbu sözleşme hükümleri ile basın mesleğine aid kanunlar ve hizmet akdi ahkamını ve mevcud ise iş yerinin iç yönetmeliğine ve basın mesleğinde teessüs etmiş örf ve teamüllere uygun olarak iyi surette yerine getirmeyi deruhte etmiştir.

2-Gazeteci mesaisini İşverene aid Gazetenin veche ve karakterine ve işverenin bu hususu tayin eden görüşüne intibak ettirmeyi ve işverenin direktiflerine uymayı kabul eder.

3-Gazeteciye kanunen senelik izin verilmesi gerektiği takdirde bu izinlerden istifade tarihleri işveren tarafından işin sevk ve idaresine göre tesbit edilerek gazeteciye yazı ile bildirilir.

4-Gazetecinin basınla alakalı olsun veya olmasın, muvakkat veya devamlı, başka bir işle meşgul olabilmesi veya başka gazete veya mevkutelerde yazı, tefrika ve röportaj ve mümasil eserleri ücretli veya ücretsiz neşredebilmesi için işverenin tahriri muvafakatini alması şarttır.

5-Gazeteciye iş verene ait Milliyet Gazetesi'ndeki hizmeti için peşin ve brüt olarak 1505.- lira aylık ücret ödenecektir. Gazeteci yukarıdaki işine işverenin diğer bir gazete ve mevkutesinde çalıştırıldığı takdirde kendisine bu işi için ayrıca ayda brüt .......... lira ücret ödenecektir. Şu kadarki gazeteci bu ilave işi yapıp yapmamakta ve iş veren gazeteciye ilave iş verip vermemekte serbestir.

6-Gazetecinin mesleğe ilk giriş tarihine nazaran Milliyet  Gazetesi'ndeki hizmeti de dahil olmak üzere işbu sözleşmenin imzalandığı tarihe kadar gazetecilikteki kıdeminin 1 sene / 9 ay hizmet yılı olduğunda taraflar ittifak etmişlerdir.

Gazetecinin Milliyet Gazetecilik Anonim Şirketi'ndeki kıdeminin 1.4.961'de başlamış olduğunda da keza taraflar ittifak etmişlerdir.

7-Gazeteciye her iki yıllık hizmet süresinin sonunda maaşının % 5'i nisbetinde bir zam yapılır. İş veren bu nisbeti arttırmakta serbesttir. İş yerinde çalışan diğer gazetecilere bu nisbetin üstünde zam verilmesi gazeteciye munzam bir talep hakkı vermez.

İşveren tarafından iş yerinde çalışan diğer gazetecilere kanuni nisbetin üstünde ikramiye verilmesinde gazeteciye munzam bir talep hakkı vermez.

8-İşbu sözleşme süresiz olarak imzalanmıştır.

9-Gazetecinin bu sözleşmeye veya kanunlara aykırı hareket etmesi halinde işveren dilerse akdi feshetmiyerek disiplin cezası tatbik eder. Bu ceza işverenin takdirine göre ihtar veya aylık ücretin en çok üçte birine kadar para cezası kesilmesi suretile tatbik edilir.

10. Bu sözleşmeden doğacak her türlü ihtilaflar hakkında İstanbul mahkemeleriyle icra dairelerinin selahiyeti kabul edilmiştir.

İŞVEREN
(Kaşe ve İmza)
1 liralık damga pulu

GAZETECİ
İstanbul 27/4/1962
(İmza)

BELGE NO : 12/a

Türk Haberler Ajansı A.Ş.
Çatalçeşme Sokak No: 17, Cağaloğlu-İstanbul
Tel: 270025 - 270027

İŞ SÖZLEŞMESİ

Bir taraftan Türk Haberler Ajansı A.Ş. ile, diğer taraftan: Basın Sitesi D Blok No: 2 Çankaya - Ankara'da oturan Mustafa Ekmekçi arasında şartları aşağıda yazılı sözleşme yapılmıştır: (Bu sözleşmede Türk Haberler Ajansı A.Ş. kısaca "İşveren" diğer akid ise "Gazeteci" olarak zikredilecektir.)

Madde 1 - Gazeteci işverenin tevdi edeceği Basınla ilgili Muhabir görevini ifa ile mükelleftir, yine Ajansçılıkla ilgili olmak üzere, müessese merkez veya teşkilatında vazifelendirilebilecektir.

Madde 2 - Ajansın umumi siyaset, veçhe ve gidişini, haberlerin mahiyet ve muhtevasını, yayımını tayin etmek yetkisi münhasıran İşverene aittir.

Madde 3 - Gazeteci, tevdi edilen bilumum işlerde İşverenin talimatına ve direktifine, müessesenin örf ve teamüllerine, meslek haysiyet ve şerefine, bu meyanda müessesece kabul edilmiş bulunan Basın Ahlak Yasasına uygun hareket etmeyi taahhüt eder.

Madde 4 - Gazeteci, vazifesiyle ilgili hususlarda, hertürlü ihmalinden mes'ul olup aldığı talimattan hiçbir veçhile inhiraf edemez.

Madde 5 - Gazeteci, bütün faaliyetini müesseseye hasretmiş olup, basınla ilgili olsun veya olmasın, işverenin yazılı muvafakatı olmadıkça dışarda ücretli veya ücretsiz başka bir iş deruhte edemez. Ancak, ajansın iştigal mevzuunun dışında, roman, edebi hikaye ve tercüme bir eser veya bir sanat eseri yazan gazeteci, evvela bunu ajansa teklif eder, ajans ilgilenmezse, yazılı muvafakatname alarak, bu eserini herhangi bir haber ajansının dışında bir gazete, mecmua veya yayınevine satmakta serbesttir.

Madde 6 - Gazetecinin mesai karşılığı ücretinin gayrisafi tutarı 2.000 (İkibin) TL.'dir. Bu ücret Gazeteci'ye her ay peşin olarak ve hertürlü vergi, resim ve primlerin tevkifinden ve avans almış ise mahsubundan sonra tediye edilir.

Madde 7 - Mustafa Ekmekçi'nin getirdiği resmi belgelere göre gazeteciliğe başladığı tarih 1951 olup, beyanına göre daha evvel kıdem tazminatını almıştır. Tazminata esas kıdem başlangıcı olarak işbu mukavelenin tanzimi tarihinde  21.1.1969 günü olarak tesbit edilmiştir.

Madde 8 - 212 sayılı kanunun vazettiği terfi zammına, gazetecinin Müesseseye Giriş tarihindeki ücreti esas tutulur. Bu tarihten itibaren iki yıl müstemirren müessesede çalışmış olan gazeteci terfie hak kazanır. Terfi, daima 21.1.1969 tarihindeki ücret üzerinden hesaplanmak üzere, asgari yüzde 3 (üç) nisbetinde yapılır.

Madde 9 - Gazeteci'ye ödenen ücret, basınla ilgili faaliyetlerinin ve bu sözleşme gereğince kendisine tevdi edilebilen sair bilumum işlerin karşılığı olup gazeteci, her ne sebeple olursa olsun, başkaca bir ücret talep edemiyecektir.

Madde 10 - İşbu sözleşmeden ve bu husustaki kanunun tatbikatından doğabilecek ihtilaflarda, İstanbul Mahkemeleri ve İcra Daireleri selahiyetlidir.

GAZETECİ
(İmza)     

İŞVEREN
(Kaşe ve İmza)

BELGE NO : 14/a

daily news
INDEPENDENT TURKISH NEWSPAPER
Ankara, 1/8/1972

SÖZLEŞME

Bir taraftan Daily News  Gazetesi Sahibi Nurten Çevik ile diğer taraftan Ankara'da Çankaya Basın Sitesi D Blok No: 2' de oturan Mustafa Ekmekçi arasında 1 Ağustos 1972 tarihinde işbu özel sözleşme yapılmıştır.

1-Gazetecinin işi münhasıran muhabirdir.

2-Gazetecinin kanun dairesindeki çalışma saatleri ve şekli Genel Yayın Müdürü ile Yazı İşleri Müdürü tarafından hazırlanacak Çalışma Programı ile tayin ve düzenlenir. Genel Yayın Müdürü ve Yazı İşleri Müdürü görülen lüzum ve zaruretlere göre çalışma programında değişiklik yapabilirler.

3-Gazetecinin meslek kıdeminin başlangıcı 1.8.1972'dir. Ancak yukarıdaki tarih, gazetecinin ibraz ettiği vesikalar ve beyanlara göre tayin ve tesbit edilmiş olup, gazeteci bunlarla bağlı bulunduğunu kabul eder. İşveren bu vesikaların gerçeğe uygun olup olmadığını tetkik ve tahkike mecbur değildir. Bunların gerçeğe aykırılığı nedeniyle yukarıdaki tarihin işverene yüklediği mükellefiyetten fazla bir mükellefiyet yüklenemeyeceğini gazeteci kabul ve taahhüt eder.

4-Gazetecinin Daily News' a giriş tarihi 1.8.1972'dir.

5-Gazeteci aylık brüt 1250.- (Bin İki yüz elli) TL. alacaktır.

6-İki yıl sonunda gazetecinin aylığına yüzde 5 zam yapılacaktır.

7-Gazetenin umumi siyaset ve gidişini, veche ve karakterini tayin ve tebdil etmek işverene aittir. Gazeteci, gazetenin ağırbaşlılığına ve umumi politikasına uymayı taahhüt eder.

8-İşbu anlaşma 2 nüsha olarak yapılmış, bir nüshası gazeteciye 1 nüshası da dosyasına konulmuştur.

Özel Hükümler

Gazeteci, Daily News'un izni dışında hiçbir gazetede çalışamaz.

GAZETECİ
(İmza)     

İŞVEREN
(Kaşe ve İmza)

BELGE NO : 16/a
 
YENİ ORTAM GAZETESİ
SÖZLEŞMESİ

Bir taraftan:

YENİ ORTAM GAZETESİ

ile

diğer taraftan

Güzeltepe Mah. Pilot Sokak No: 25/2 Ankara'da mukim Mustafa Ekmekçi arasında,

Aşağıdaki şartlarla bir hizmet mukavelesi imzalanmıştır:

Madde 1 - Bu sözleşmede Yeni Ortam Gazetesi kısaca "İşveren" diğer akit ta­raf da "Fikir işçisi" olarak anılacaktır.

Madde 2 - İş Nevi:

a)     Fikir işçisinin genel olarak yapacağı iş Ankara Temsilcisi 'dir.

b)    Mukavele ile kararlaşan işbu iş nevini, işveren, gazetecilikle ilgili diğer işlerden birisi olmak şartiyle geçici veya daimi olarak her zaman değiştirmek hakkını haizdir.

c)     İşveren işçiyi her zaman geçici veya daimi olarak diğer servislerinde de vazifelendirebilir.

d)    Ayrıca işveren, işçiyi geçici veya daimi olarak her türlü gazetecilik işinde çalıştırabileceği gibi idarecilik ile de vazifelendirebilir.

e)     Keza işveren, işçinin çalıştığı işyerini daimi veya geçici olarak kendine ait yurt içindeki veya yurt dışındaki teşkilat yerlerinde herhangi biri olmak kaydiyle her zaman değiştirebilir, işçi buna itiraz edemez ve bu takdirde harcırah, yolluk, tahsisat git herhangi bir ek ödeme talep edemez.

f)      İşveren işçiyi gazetecilikle ilgili olarak aynı zamanda birden fazla servis ve işle tavzif edebilir. Bu hal günlük kanuni iş süresinde ifa edileceğinden ek ücreti gerektirmez.

Madde 3 - Fikir işçisinin alacağı aylık ücret brüt 4.700.- Brüt TL.'dir.

Bu ücret her ay peşin olarak ve her türlü vergi, resim ve primlerin tevkifinden ve avans almış ise bunun mahsubundan sonra ödenir.

Bu ücret fikir işçisinin imzalı veya imzasız bütün yazı, röportaj, haber, fıkra, tefrika, karikatür, resim velhasıl basınla ilgili faaliyetlerinin ve bu sözleşme ge­reğince kendisine tevdi edilebilen sair bilcümle işlerin karşılığıdır.

Fikir işçisi her ne sebeple olursa olsun başkaca bir ücret talep edemez. Fazla mesaiden doğan ücret hakkı mahfuzdur.

a) İşçiye bu akit gereğince yapılacak her türlü para ödemeleri işverenin mu­hasebe servisince ve işveren adresinde ödenir. İşçinin tahakkuk eden kanuni ve akdi haklarının zamanında almamış olması halinde işveren ayrıca başka bir te­diye usulüne başvurmak zorunda değildir ve geç ödemeden sorumlu tutulamaz. Böyle bir halin zuhurunda işçi mütemerrit sayılacaktır.

b) Her ay imzalanan aylık istihkak bordrosuna, hiçbir kaydı ihtirazı dermeyan etmeksizin imza atılmış olması o ay bordroda yazılı miktardan fazla ücret

alacak ve fazla mesai yapılmadığının kabulü anlamına gelecektir.

Madde 4 - Fikir işçisi, bütün mesai ve faaliyetini işverene hasretmiştir. Başka

bir işde çalışamaz. Başka bir meslek ve sanat icra edemez. Fikri ve bedeni faaliyetinin mahsulü olan eser, haber, röportaj, resim, karikatür, sinema filmi v.s.

gibi bilcümle hususları, işverenden başkasına ivazlı veya ivazsız devredemez

kullanılmasını veya neşrini terkedemez. ruhsat veremez.

Yazılı talebi üzerine, fikir işçisine, müessese dışında başka bir mesai ve faaliyette bulunma izni verip vermemek hususunda işveren tamamen muhtardır.

Her halde bu iznin yazılı olması şarttır. İşveren bu izni, her zaman ve derhal geri

alabilir. Geri almadan dolayı fikir işçisinin herhangi bir itiraz ve talep hakkı

doğmaz. Geri almada, işverenin bir sebep göstermesi de aranmaz.

Bu sözleşmenin imza tarihinden itibaren bundan önce verilmiş bilcümle

izinler geri alınmış sayılacaktır.

-Madde 5 - Fikir işçisi, vazifesinin icrasında, en hafif kusurundan dahi mesuldür. Kendisine tevdi edilen bilumum işlerde işverenin talimat ve direktiflerine, müessesenin örf ve teamüllerine, meslek, haysiyet ve şerefine, Basın Ahlak

Yasasına, müessesenin umumi siyaset tutum ve gidişine ve karakterine, iç tüzük

hükümlerine uymak mecburiyetindedir.

Müessesenin ve yayınlarının umumi siyaset ve gidişini, veçhe ve karakterini

tayin ve tebdil etmek hakkının münhasıran işverene ait bulunduğu hususunda

taraflar mutabıktırlar.

Keza, yazı, resim ve fotoğrafların mahiyet ve muhtevasını tayin etmek yetkisi

işverene aittir.

Hizmetin ifasında en hafif bir kusur mevzuat ve bu sözleşmenin herhangi bir

surette ihlali, aktin işveren tarafından derhal ve tazminatsız feshi için haklı bir

sebep teşkil eder. Bu halde fikir işçisi kıdem tazminatı da talep edemez.

Madde 6 - Fikir işçisinin işverenin işyerindeki kıdeminin başlangıç tarihi

11.11.1972' dir.

Münhasıran; izin haklarının tespiti bakımından fikir işçisinin meslek kıdeminin başlangıç tarihi 1959' dur.

Fikir işçisi, daha evvelki işyerinden ayrılırken kıdem tazminatını tamamen

aldığını ve işverende çalışmağa başladığı tarihte kıdeminin sıfır olduğunu kabul

ve ikrar eder.

Yukarıdaki tarihler ve hususlar fikir işçisinin ibraz ettiği vesikalar ve bulunduğu beyanlara göre tayin ve tespit edilmiştir.

Fikir işçisi, bu beyanları ile bağlıdır. İşveren bunların hakikate uygunluğunu

tetkik ve tahkika mecbur değildir. Kendisine, bu beyan ve tarihlerin hakikate

aykırı olmaları halinde bu tarihlerin yüklediği mükellefiyetIerden fazla bir mükellefiyet yüklenemez.

Madde 7 - Terfi zamanında fikir işçisinin 11.11.1972 tarihindeki ücreti esas

tutulur.

Bu tarihten itibaren iki yıllık hizmet müddeti sonunda fikir işçisi terfie hak

kazanır. Terfi daima 11.11.1972 tarihindeki ücret üzerinden hesaplanmak üzere

yılda asgari % 2,5'tur.

Madde 8 - Fikir işçisi ile işveren arasında husule gelebilecek bilcümle ihtilaf

ve takiplerde selahiyetli merciler İstanbul Mahkemeleri ile icra Daireleridir.

işbu sözleşme, işveren ile fikir işçisi tarafından 15.12.1972 tarihinde kabul

ve imza edilmiştir.

FiKİR İŞÇİSİ
(imza)

YENİORTAM GAZETESİ
(Kaşe ve İmza)
100 kuruşluk damga pulu

BELGE NO : 16/a

Cumhuriyet
MATBAACILIK ve GAZETECİLİK T.A.Ş.

YAZILI MUKAVELE

Bir taraftan Cumhuriyet Gazetesi sahibi Cumhuriyet Matbaacılık ve Gazetecilik T.A.Ş., diğer taraftan Çankaya Basın Sitesi D Blok No: 2' de ikamet eden Gazeteci Mustafa Ekmekçi arasında mer'i mevzuat, 5953, 212 sayılı kanunlar ve mer'i toplu iş sözleşmesi hükümleri dairesinde aşağıdaki şartlarla bir yazılı mukavele tanzim ve imza edilmiştir.

Bu sözleşmede Anonim Şirket, işveren ve Mustafa Ekmekçi Gazeteci olarak anılacaktır:

1-Gazetecinin iş nev'i Muhabir' dir.

2-İşveren, gazeteciye bu işe karşıık ayda brüt 5.400.-T.L. aylık ödeyecektir.

3-Gazetecinin meslek kıdeminin 1959 tarihinden itibaren başladığını taraflar kabul ederler.

4-Gazetecinin bu iş yerine giriş tarihi 1.5.1975' dir.

5-İşveren, gazetecinin ücretine her iki yılda bir maaşının % 6,66 nispetinde zam yapmayı kabul eder.

6-Gazeteci basın mesleği, müessese ve gazetenin teessüs etmiş örf ve teamüllerine göre vazife ve faaliyetlerini mükemmel bir surette başarmayı, gazete ve müessesenin maddi ve manevi menfaatlerini korumayı ve haleldar etmemeyi, gazetenin bozulmamasına gayret göstermeyi taahhüt eder.

7-Günlük çalışma saatleri ile yıllık izin günlerinin düzenlenmesi ve kullanılması zamanlarının tayin ve tespiti mer'i, toplu sözleşmenin açık hükümlerine göre düzenlenir. Gazeteci, müessese dışında vazifeli olmadıkça çalışma saatleri esnasında gazetede bulunmak zorundadır.

8-Gazeteci, her türlü mesai ve faaliyetini işverene tahsis etmek mecburiyetindedir. Gazeteci hariçte herhangi bir iş ve vazife kabul edemez. Başka bir meslek ve sanat icra edemez. Betahsis başka bir gazete, mecmua, ajansa veya fahri veya ücretli daimi veya muvakkat muhabir veya muharrir olamaz. Fikri ve bedeni faaliyetinin mahsulü olan eser, yazı, haber, röportaj, resim, karikatür, fotoğraf veremez. Ancak gazeteci müessesedeki vazife ve mesaisini aksatmayacak bir iş veya vazifeyi işverenin yazılı müsaadesi ve muvafakati ile ifa edebilir. Bu müsaade ve muvafakati işveren her zaman geri alabilir. Geri almadan dolayı gazeteci, herhangi bir talepte ve iddiada bulunamaz. Bu madde hükmüne aykırı hareket eden gazeteciye içtüzük hükümlerine göre işlem yapılır.

9-Gazetenin umumi ve siyasi gidişini veçhe ve karakterini tayin ve tebdil etmek işverene aittir. Gazetenin ağırbaşlılığına ve umumi politikasına itina eylemeyi ve aşırı ve maksatlı hareketlerinden tevakki etmeyi ve herhangi bir ivaz ve menfaat mukabili olarak yazı yazmamayı taahhüt eder.

10-Gazetecinin işbu anlaşmanın devamı müddetince göreviyle ilgili olarak göreceği her türlü iş ve yazacağı yazılar bu mukavelenin şümulü içindedir. Ancak işverenin tensip ve muvafakati ile gazetecinin esas vazifesi dışında hazırladığı orijinal yazıların kabulü halinde hususi anlaşmalar gereğince ayrı bir ücret ödenecektir.

11-Gazeteci 1.1.1959 tarihinden  30.4.1975 tarihine kadar kıdem tazminatını Yeni Ortam Gazetesi işyerinden aldığına göre bu işyerlerinde kıdem tazminatına esas tarih 1.5.1975' ten itibaren başlayacaktır.

12-Bundan evvel aktedilmiş mukaveleler hükümsüzdür.

13-Özel hükümler:

İŞVEREN
(Kaşe ve İmza)

GAZETECİ
(İmza)