Yurtdışından Sesler...

Yurtdışında çoğu sürgün yaşamı sürdüren 104 sanatçı, yazar, öğretim üyesi, sendikacı, yurtdışından Türk kamuoyuna bir çağrı yaparak, 6 Eylül'de "evet" oyu verilmesini istediler. Çağrıda şöyle dediler:
"Aşağıda adları yazılı bizler, 6 Eylül 1987 günü yapılacak referandumda oy kullanamıyoruz. Kimimiz yurtdışında çalıştığımız için, kimimiz 12 Eylül'den sonra yurtdışına çıkmak zorunda kaldığımız için; kimimiz yurttaşlıktan atılmışız, kimimizin pasaportuna el konulmuş. Gene de referandum hakkındaki görüşlerimizi açıklayacağız. Bunu yurttaşlık görevi' sayıyoruz. Oy verme hakkımıza engel olabilirler, ama görüşlerimizi açıklama hakkımızı kimse elimizden alamaz.
Ülkenin yönetimine katılmak, seçmek ve seçilmek her insanın en temel haklarından biridir. Bu haktan vazgeçilemez, bu hak başkasına devredilemez.
İşte Türkiye'nin de imza attığı uluslararası sözleşmeler ve bildiriler, 'siyasi hakları’ böyle anlatıyor. Bu sözleşmelere imza atmışız. Yani dünya önünde söz vermişiz: 'Biz de ülkemizde bütün bu insan haklarına saygılıyız’ diye. Bu sözleşmeler yasaların, anayasaların da üstünde, İnsanlık yasalarıdır. Uluslararası yasaların tanıdığı bir hakkı biz nasıl olur da ‘filancaya verelim mi vermeyelim mi?' diye sandık kurup oylatırız? Bu, Türkiye için büyük bir ayıptır, yüz karasıdır. Türkiye'de yıllardır 'demokrasi' adı altında oynanan oyunlardan bir yenisidir.
Ama demokrasiye gerçekten inanıyor ve istiyorsak, 6 Eylül’de gene de sandık başına gitmeliyiz. 'EVET' oyu vererek bu oyunu bozmalıyız.
Ve unutmamalıyız ki, Türkiye’deki siyasi yasakların hepsi bundan ibaret değil. Düşünmeyi, konuşmayı, yazmayı, bir araya gelmeyi engelleyen bir sürü yasakla çevrilmişiz. Demokrasi mücadelesi, 'bütün yasakların’ kaldırıldığı bir Türkiye'ye ulaşıncaya kadar sürecektir."
Kadriye Ezel Ağaoğlu (Seramik Sanatçısı), Tektaş Ağaoğlu (Yazar), Dursun Akçam (Yazar), İlhan Akel (Gazeteci), Nazım Alfatlı (TV-Radyo), Dr. İsmail Apul (Tıp Doktoru), Yaşar Arıkan (Sendikacı), Dr. Cihat Arın (Şehir Bilimci), Turgan Arınır (Avukat), Nizamettin Ariç (Ses Sanatçısı), Ömer Arslan (Sendikacı), Turhan Ata (Sendikacı), Zeki Atsız (Sendikacı), Ekrem Aydın (Sendikacı), Garip Aydındağ (Sendikacı), Yusuf Ziya Bahadınlı (Yazar), Aşkın Baran (Gazeteci), Ümran Baran (Gazeteci). Dr. Mustafa Barış (Pedagog), Özdemir Başargan (Yazar), Oya Baydar (Yazar), Fakir Baykurt (Yazar), Cahit Baylav (Sendikacı), Melih Bekler (Sendikacı), Nafiz Bostancı (Sendikacı), Fuat Bultan (Danışman), Erdem Buri (Besteci), Enis Coşkun (Avukat), Dr. Arif Çağlar (Fizikçi), Sümeyra Çakır (Ses Sanatçısı), Şafter Çınar (Sendikacı), Yavuz Çizmeci (Elektrik Mühendisi), İsmail Çoban (Ressam), Yücel Çubukçu (Sendikacı), Kemal Daysal (Sendikacı), Melike Demirağ (Film ve Ses Sanatçısı), Yıldınm Denİ2li (Heykeltıraş), Metin Denizmen (Sendikacı), Yakup Dıvrak (öğretim Üyesi), Nihal Doğan (TV. Programcısı), Ali Eliş (Gazeteci), Aydın Engin (Gazeteci), Emine Erdem (Yazar), Halit Erdem (Sendikacı), Hüseyin Erdem (Yazar), Bahtiyar Erkul (Sendikacı), Ahmet Erol (İş Müfettişi), Serpil Eryılmaz (Gazeteci), Ayşe Erzan-Silier (Fizikçi), Yücel Feyzioğlu (Yazar), Gûttekin Gazioğ- lu (öğretmen), ilhan Geçit (Sendikacı), Tülay Germen (Ses Sanatçısı), Dr. Yusuf Göketma (Psikiyatrist), Gündoğan Görsev (Çevirmen-Yayıncı), Naci Göleşir (Sendikacı), Necati Görbaca (Sendikacı), ülkü Gürkan-Schneider (Sendikacı), Ender Hep- söyler (öğretim Görevlisi), İsmail Kahraman (Sendikacı), Mehmet Karaca (Sendikacı), Aydın Karabasan (Ressam), Yılmaz Karahasan (Sendikacı), Ahmet Kardam (Gazeteci), Filiz Kardam (Gazeteci), Zülâi Kılıç (Psikolog), Mazlum Kiper (Tiyatrocu), Sait Kozacıoğlu (Mimar), Ayhan Kutlay (Sendikacı), İnanç Kutluer (İktisatçı), Eşref Okumuş (Sendikacı), Beria Önger (Avukat), Recep Orduseven (Sendikacı), Erhan Özgelik (Gazeteci), Doğan Özgüden (Gazeteci), Özlem Özgür (Gazeteci), Demir Özlü (Yazar), Ömer Polat (Yazar), Akat Sağıner (Sendikacı), Fuat Saka (Ses Sanatçısı), Fethi Savaşçı (Yazar), Yüksel Selek (öğretmen), Salih Taner Serin (Sendikacı), Orhan Silier (İktisatçı), Ahmet Muhtar Sökücü (Yer Bilimci), Ali Söylemezoğlu (Gazeteci), Necati Şahin (öğretmen), Dr. Sargut Şölçün (Alman filol.), Şeyda Talu (Siyasal Bilim.), Prof. Server Tanilli (Anayasa Hukuk.), Murat Tokmak (Sendikacı), İnci Tuğsavul (Gazeteci), Dr. Enis User (iktisatçı), Berrin Uyar (Gazeteci), Sefahattin Uyar (Sendikacı), Kemal Uzun (Sendikacı), Süleyman Üstün (Sendikacı), Tekin Üstün (Sendikacı), Özden Yalım-Kutluer (Sosyolog), Dilrüba Yenen (Avukat), Aydın Yeşilyurt (Sendikacı), Hanefi Yeter (Ressam), Mehmet Yıldırım (Sendikacı), Şanar Yurdatapan (Besteci).
Sayıları elbette buncağız değil. Belki zaman darlığından sınırlı imzada kalmışlar. Bu imzalar, yurtdışında Almanya, Hollanda, İsveç’te yaşayan, orada çalışan ya da oralarda yaşama zorunda olan Türklerden bir bölümü. Bu imzaların sayısı binleri, on binleri bulabilirdi gibime geliyor...
Turgut Bey konuşmasında "Hayır, Demirel'i bitirir" demiş. Yanılıyor, oysa, "hayır" çıkarsa, yasaklılar daha bir kahraman olurlar! Bunu kaç kez yazdım. Yurtdışında bulunan yasaklılar da, yasaklılıkları sürdüğü sürece, onları yasaklayanların tepesinde dururlar. İnmezler. Türk kamuoyu, haksızlıklara sürgit göz yummaz da ondan. Günü gelir, o yasakları da kaldırır. Yurttaki sesler gibi, yurtdışından gelen seslere de kulak vermeli!