Cumhuriyetçi Türk Partisi Başkanı Özker Özgür, açılamalarını çekinmeden yapıyor. Kıbrıs'ta son durumu anlatırken şöyle diyor:
Yeni durum şudur: Eskiden Rum tarafında uzlaşmaz bir lider vardı Kipriyanu, şimdi Vasiliu seçildi. AKEL'in desteğiyle seçildi, Komünist Partisi'nin desteğiyle seçildi. Vasiliu dedi ki: “Ben bu sorunun çözümünü istiyorum”, 24 Ağustos 1988’den beridir Denktaş’la görüşüyor. Üç tur görüşme yaptılar, ve gelinen noktada Vasiliu, büyük oranda ödün verdi. Örneğin iki kesimliliği kabul etti, efendime söyleyeyim, iki toplumun siyaset eşitliğini kabul etti, iki federal devletliliği kabul etti, Kıbrıslı Türklerin kuzeyde rahat bir çoğunluğa sahip olmalarını kabul etti, yani, bir miktar Rum gelecekse, Türk yönetimi altında yaşamayı kabul edecek, ama Kıbrıs’ın Türklerin güvenliğini tehlikeye sokmayacak oranda olacak, onu kabul etti Vasiliu, Denktaş kabul etmiyor, “Hiç Rum gelmeyecek kuzeye" diyor.
Anlaşmak istemiyor!
İstemiyor! Gelinen noktada, uzlaşmak istemeyen kişi olarak Denktaş görünüyor. Fakat önemli olan Denktaş'ın uzlaşmak istememesi değil, Denktaş'ın güç kaynağı..
Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin politikası?..
Kıbrıs’a dönük?
Kıbrıs'a dönük de... Genel olarak, dünya görüşünüz?
Dünya görüşümüz şu: Bağlantısızlık hareketini destekliyoruz, dünyada bağlantısızlar hareketini benimsiyoruz, askersel bloklara karşıyız. Varşova ve NATO paktlarının dağıtılmasını istiyoruz, dünyada tam silahsızlanmadan yanayız, Kıbrıs'ın bağlantısız ve bağımsız bir ülke olmasını istiyoruz; yalnız iki eşit topluma dayalı, federal bir cumhuriyete dönüşmesi gerektiğine anıyoruz. Parti olarak emekçi halkın kitle partisiyiz. Marksist anlamda bir parti değiliz, ama dünya işçi sınıfı hareketine son derece saygılıyız. Kıbrıs’ta ve Türkiye'de çoğulcu demokrasinin, tüm kurallarıyla işlemesi gerektiğine inanıyoruz. Türkiye'de anaysa dışı, Özel Harp Dairesi ve benzeri kurumlar var olduğu sürece, ne Türkiye'ye ne de Kıbrıs'a çoğulcu demokrasinin gelebileceğine inanmıyoruz...
Özker Özgür, Kıbrıs’ın geçmişiyle ilgili ayrıntılı bilgiler veriyor; Kıbrıs'ta Türkler arasında da terörün yaşandığını anlatıyor. Özker Özgür’ün yaşam öyküsünü merak ediyorum, soruyorum:
Özker Bey, bana kısaca yaşam öykünüzü anlatır mısınız? Kaç yılında, nerede doğdunuz?
Şimdi efendim ben, 1940 yılında Kıbrıs'ın güneyinde Baf ilçesinde Dağaşan Köyü'nde doğdum... İlkokul öğrenimimi köyde yaptım ve l952'de Lefkoşa'da Kıbrıslı Türk ve Rumların karma olarak okudukları İngiliz okulunda lise öğrenimimi tamamladım. Lise öğrenimimi tamamlayınca, Kıbrıs Türk Öğretmen Koleji'ne girdim ve iki yıl okuduktan sonra ilkokul öğretmeni oldum. İlkokul öğretmeni atanır atanmaz Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü'nde burs kazandım ve 1961'de Gazi Eğitimden mezun oldum. 63'e kadar Kıbrıs'ta liselerde gece öğretmenliği yaptım. Ondan sonra İngiltere'de de burs kazandım. İngiltere'de öğrenimimi yaparken Kıbrıs'ta toplumlararası çatışmalar başladı ve Türkiye'ye gelerek yükseköğrenim gençliğiyle birlikte adanın kuzeyinde Erenköy’e çıktık; “mücahit” olarak 1966’ya kadar Erenköy’de mücahitlik yaptım. 1966'da yükseköğrenim gençliğini geri çektiler, ben Lefkoşa'ya gittim. Lefkoşa’da gece mücahitliğimi, gündüz de öğretmenliğimi sürdürdüm, 1970'e kadar. 1970te tam sivil göreve döndüm. 1975te Kıbrıs Türk Federe Devleti ilan edildi. Kıbrıs Türk Ortaeğitim öğretmenleri Sendikası tarafından Kıbrıs Türk Federe Devleti Kurucu Meclisi'ne seçildim. Daha önce 1974 savaşına katıldım. Kurucu Mecliste öğretmenleri temsil ettim. 1976'da Cumhuriyetçi Türk Partisi ne girdim ve CTP'de aday oldum. Partinin seçilen ilk iki milletvekilinden biri oldum.
Şimdi kaç milletvekiliniz var?
1985'te 12 milletvekilliği kazandık, toplam 50 milletvekilliğinden 12’sini aldık. Şimdi ana muhalefet partisi konumundayız. 1976'da partinin üçüncü kongresinde arkadaşlar, “Seçilmiş bir arkadaşımız parti genel başkanı olursa, daha iyi olur dediler, çünkü parti Genel Başkanı Ahmet Mithat Berberoğlu 1976 seçimlerinde seçilememişti, bunun üzerine parti genel başkanlığına seçildim. Ve o günden bu yana parti genel başlılığını yürütüyorum.
Politikaya nasıl heves ettiniz, nasıl girdiniz?
Tabii, bizim ülkemiz Kıbrıs; çalkantılı bir ülke. Topluklarası sorun bir yanda, toplumun kendi sosyoekonomik sorunları beri yanda. İstese de istemese de ortam, sosyo-politik yaşam, kişiyi politize ediyor. O bakımdan ben de genç bir öğretmen olarak, hem yeni kuşaklara karşı sorumluluk duyan biri olarak, hem de toplumun bir bireyi olarak sürekli okuyor, yazıyor ve toplumumun ve ülkemin sorunlarına çözüm yolları arıyordum. Bu şekilde politikaya girdim. O politik savaşımımı önce Ortaeğitim Öğretmenleri Sendikası’nda bir sendikacı olarak daha sonra da mecliste milletvekili ve partili olarak sürdürmekteyim.
Evlisiniz?
Evliyim.
Çocuğunuz var mı?
Uç çocuğum var, iki kızım, bir oğlum var.
Eşinizin adı?
Eşim Zehra Özgür, kendisi matematik öğretmenidir. Ben de İngilizce öğretmeniydim. Şimdi iki yıl önce emekliye ayrıldı.
Çocuklarınız nerede, ne yapıyor?
Büyük kız 21 yaşında, Çekoslovakya'da mimarlık öğrenimi görüyor. Küçük 17 yaşında, o da Prag’a gitti, o da çevirmenlik öğrenimi görmekte. Fransızca, İngilizce ve Çekçe. Oğlumuz on bir yaşında, bu yıl ilkokulu bitirdi. Lefkoşa'da Kıbrıs Türk Maarif Koleji’nin sınavını kazandı. Buradaki Anadolu liselerinin karşılığı oluyor. Oraya başlayacak.
İki kızınız dışarıda öyle mi?
Evet, iki çocuk dışarıda, bir oğlan evde...
6 Ağustos 1989, Cumhuriyet