Mumcu'nun İki Ayaklı Domuzları...

Uğur Mumcu'nun öldürülüşünün üzerinden iki yıl geçti. İki yıldır ülke kan golüne döndü. Uludağ'ın karları da kana bulandı. Özal'ların adını açıklayan Uğur Kılıç öldürüldü. Mumcu'nun serçe parmağıyla çözebileceği olaylar...
Her ayın 24'ünde, Cumhuriyet’te, bir Uğur Mumcu haberi kesin vardır. Uğur'u öldürenler bulununcaya değin, bu bizim arkadaşımıza borcumuzdur. Boynumuzun borcudur. Bunlar, yalnız Uğur olduğu için değil, demokrasinin ülkemize yerleşmesi için zorunlu. Herhangi bir gazetecinin başına bir şey gelseydi, yalnız gazeteci de değil, bir insanın başına bir şey gelseydi, Uğur, ona olanların içyüzünü araştırmadan yatmazdı.
Cumhuriyet, böyle bir çalışanına sahip çıkmanın görevini yapıyor. Pek çok Atatürkçü, devrimci kuruluş. Uğur Mumcu için toplantılar düzenledi. Ankara’da Ankara Barosu'nun düzenlediği etkinliklerin bir izlencesini getirdi bir arkadaşım, izlencenin adına “Muammer Aksoy-Uğur Mumcu Etkinlikleri” demişler. Muammer Aksoy, Uğur’un çok sevdiği hocasıydı, o da ocak sonunda öldürülmüştü. İzlence şöyle:
13.30: Uğur’un evinin önünde saygı duruşu, 14.30: Gömütü başında anma toplantısı, 15.30: Ankara Barosu ile Türk Hukuk Kurumu’nun ortaklaşa düzenledikten “İnsan Hakları Işığında Atatürkçülük ve Demokratik Devlet" konulu açık oturum. Toplantı yeri: Ankara Adliye Sarayı Toplantı Salonu Konuşmacılan şöyle Ahmet Taner Kışlalı, Ergun Özbudun, Mümtaz Soysal, Savunman Talay Şenol (Yönetici). Saat 20.30’da Atatürk Spor Salonu'nda “Uğur Mumcu Sesleniyor"adı altında tören düzenleniyor. 31 Ocak Salı günü, Prof.Muammer Aksoy için ise, Ankara Barosu ile Türk Hukuk Kurumu ortaklaşa toplantı düzenleyecekler. Eski Ankara Barosu Başkanı Savunman Erdal Merdol’ün yöneteceği açık oturuma konuşmacı olarak Yargıtay üyesi Çetin Aşcıoğlu emekli Büyükelçi Osman Olcay, Prof. İlber Ortaylı Prof. Şerafettin Turan katılacaklar. Toplantı saat 15.00’te Adliye Sarayı Toplantı Salonu’nda yapılacak.
Ankara Barosu ayrıca, Muammer Aksoy ile Uğur Mumcu'nun katillerinin ortaya çıkarılması için imza kampanyası sürdürüyor.
Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Merkezi, 1994’te “Uğur Mumcu’ya Armağan” kitabını çıkardı. Uğur’un öldürülüşünden günümüze değin yapılan konuşmalarla yayımlanan yazıları, bir dolu ünlünün özgün yazısını "demokrasi ile medya" konusunda bir araya getiren yapıt, inanıyorum 1995’in de başucu kitaplarından biri olacak. Üyesi olduğu ÇGD'nin bu Uğur Mumcu'ya borcuydu. Bunu gerçekleştirdi. “Uğur Mumcu Günleri" dolayısıyla düzenlenecek masalarda gözünüz, “Uğur Mumcu'ya Armağan"ı arayacak.
Bu önemli günde. Mersin Kültür Müdürlüğü'nün düzenlediği "Uğur Mumcu Etkinlikleri”ne katılmaya çok önceden söz verdiğim için, Ankara'daki etkinlikleri izleyemeyeceğim. Eski dost Selda Bağcan’ı da dinleyemeyeceğim. Mersin Kültür Müdürlüğü'nün Kitapsan ile Test Teknik Dersanesi’nin katkılarıyla düzenlediği etkinlikler, saat 13.30’da. “Basında Uğur Mumcu" sergisinin açılışıyla başlıyor. Burada Adnan Yücel, İpek Ongun, Ali F. Bilir, Mustafa Sever kitaplarını imzalayacaklar. Yeni, ikinci basısı çıkan kitabım “Gün Ola Harman Ola", imza gününe yetişirse, ben de imzalara katılacağım. Kitap, fırından yeni çıkmış ekmek gibidir gözümde. Saat 14.30'da, İçel Kültür Müdürü Yusuf Ziya Ak, açış konuşmasını yaptıktan sonra Adnan Yücel, Yaşar Esgin ile Yusuf Ziya Ak’tan şiir dinletisi var. Saat 15.00’te Mersin Devlet Opera ve Balesi, "Atatürk Aramızda"yı oynayacak Murat Göksu nun yazdığı baleyi Mehmet Yılmaz sahneye koydu. Saat 15.30'daki toplantının konusu "Uğur Mumcu", konuşmacısı da ben olacağım. Daha sonra da sergi var.
ÇGD Güney Marmara Şubesi’nin üyemiz Uğur Mumcu ile ilgili izlencesi 25 Ocak Çarşamba günü. Bursa Atatürk Spor Salonu'nda, “Mumlar Sönmesin "adlı şenliğiyle başlayacak. Şenliğin düzenlenmesinde, Bursa Demokrasi Platformu katkılarda bulundu, destekledi. Şenlikte ayrıca "Uğur Mumcu Belgeseli"gösterilecek. Tolga Çandar'ın sazı türküleri dinlenecek. Bursa Ekim Sanat Tiyatrosu sanatçıları, Ahmed Arif’le Nâzım Hikmet’ten şiirler okuyacaklar.
İzlencelerin en yoğunu Ankara'da yapılmakta. Bugün Ankara'da saat 13.30'da Uğur Mumcu Sokağı’nda anma töreni çerçevesi içinde, İlhan Selçuk konuşacak. 15.30'da Uğur Mumcu gömütü başında ayrı tören var Cebeci Asri Gömütlüğü'nde. 20.30’da da Atatürk Spor Salonu'nda Cumhuriyet’in düzenlediği bir izlence var: Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı’nın koyduğu amblem-logo yarışmalarının sonuçları açıklanıp ödülleri verilecek. Uğur Mumcu kendi sesinden halka seslenecek. Arkasından Modern Dans Topluluğu Bale Grubu, "Ankara'nın Taşına Bak” konulu gösterimi sunacak. Maria Rita Epik’in Uğur için bestelediği şarkı gündeme gelecek. Tiyatro sanatçıları, “Uğur Mumcu Kendi Cinayetini Sorguluyor"u sahneye koyacaklar.
29 Ocak Pazar günü, saat 10.30’da Hipodrum’da ÇGD lokali önünde Uğur Mumcu, Muammer Aksoy, Onat Kutlar anısına ağaç dikimi töreni var. Bunu, ÇGD Ankara Şubesi ile birlikte, T. Ormancılar Derneği, Orman Mühendisleri Odası gerçekleştiriyor. 13,30-15.00 arasında da Hipodrum alanında sanatçıların dinletisi var. Selda Bağcan orada söylüyor.
Bahriye Uçok’un öldürülüşü daha sonradır. Turan Dursun Eylül’de öldürüldü (4 Eylül 1990). Abdi İpekçi’nin öldürüldüğü gün 1 Şubat, Yenimahalle Belediyesi o gün tören yapıyor. Ankara'da olsaydım, Uğur Mumcu, Muammer Aksoy, Onat Kutlar’la birlikte, Turan Dursun, Musa Anter, İzzet Kezer, daha usa gelebilecek faşizmin öldürdüğü nice aydınlarımız için de birer fide dikmek isterdim.
Muammer Aksoy ile Uğur, 163'ün kaldırılması konusunda, değişik görüşteydiler; Turan Dursun'la da öyle. Ben de, 163’ün kaldırmasını hiç savunmadım. Bunun laikliği, giderek demokrasiyi yok edeceğini düşünürdüm. Ne yazık, gerçekler Uğur'u haklı çıkarmadı. Benim kanım, faşist gericilerin cinayetine kurban gitti.
Uğur’la en ciddi konuları şakalaşarak görüşmek olanağı vardı. Öylesine canlı, yaşam dolu bir arkadaş. Diyelim, o gün “domuz eti” üstüne bir yazı mı yazmışım, takılırdı:
Ekmekçi, yine domuzu yazmışsın. Aslında aynı şeyi yapıyoruz: ben iki ayaklı domuzları yazıyorum, sen dört ayaklıları...
Kimlerdi Uğur’un iki ayaklı domuzları? Kimler yoktu ki: başta din sömürücüleri, dönekler, silah kaçakçıları, mafya, devlet malı çalanlar, terörü yaratanlar, kötü politikacılar.
Bunların tümünün toplumda cirit atmaları, belki de Uğur artık yok diyedir...
***
Eski Milli Birlikçilerden Muzaffer Yurdakuler öldü. 27 Mayısçıların başı sağolsun!