MEKTUPLAR...

16 Nisan günlü «Cumhuriyet»te, mahkeme kanalıyla gelip yayınlanan «tezkip»le ilgili olarak Mülkiyeliler Birliği Başkanı Güngör Aydın bir açıklama gönderdi.

Güngör Aydın’ın açıklaması şöyle:

«Sayın Mustafa Ekmekçi.
Cumhuriyet Gazetesi — ANKARA

Köşenizde yayınlanan bir «tekzip» nedeniyle size bu satırları yazmayı uygun buldum.

Kişiliğini ve niyetini yakından bilemediğimiz bir gazeteci bazı saygın kuruluşlar yanında Mülkiye'ye ve dolayısıyla topluluğumuza saldırmaktadır.

Gazetenizin değerli ve bilinçli okuyucularının, saldırganın niteliğini ve amacını kolayca tanımlayacaklarında kuşku bulunmamakla birlikte, konunun tüm Mülkiye topluluğunu ilgilendirmesi yönünden bu kısa açıklamayı gerekli gördüm.

Önce şunu hemen belirtmeliyim ki, Mülkiye topluluğu bugüne değin kimseyi korkutmak istememiş ve düşünmemiştir. Kaldı ki, tarihimiz boyunca savunduğumuz barış ve insana saygı düşüncesinin yanında korkunun yeri yoktur.

Yüzyılı aşkın süredir ulusumuzun çağdaşlaşması ve demokratikleşmesine katkılarda bulunan Mülkiyeliler, şovence, dışa kapalı ve ilkel bir beraberliği değil, barışı, insan haklarını ve demokrasiyi savunan, topluma dönük çağdaş ve ilkeli bir dayanışmayı amaçlamış ve bu olguyu aydınların, yurtseverlerin ve tüm halkımızın bütünlüğüne yöneltmişlerdir.

Mülkiyeliler, ulusumuzun tüm bireylerince özlendiği gibi, hiç kimsenin kimseden korkmadığı, insanlar arasında yalnızca sevgi, saygı ve barışın egemen olduğu bir toplumu ve dünyayı aramışlardır. Bu nedenle korku ve korkuya dayalı, kaynağını zordan alan ilişkileri anlamak ve savunmak bizim için olanaksızdır.

Ortada bir ruhsal sorun yoksa, gereksiz ve anlamsız bir biçimde, gücünü tarih ve toplumdan alan kuruluşlara saldıran yazı sahibi söz konusu saldırısı ile toplumdan ve gelişmeden yana anlayışı, aydınlığı, ileri düşünceyi, demokrasiyi, insan haklarını ve bunların savunucularını hedef almaktadır.

Bu açıklamadan yararlanarak size ve değerli gazeteniz yazar ve çalışanlarına, topluluğumuzun sevgi ve saygılarını sunarım.»

Aynı konuda ikinci mektubu Bursa'da emekli öğretmen Abdurahman Gezer yolladı. 16 Nisan 1981 günlü mektubunda Abdurahman Gezer şöyle diyor özetle:

«Sayın Ekmekçi,

Türkiye’de ve dünyada gerçekten saygın bir yeri olan Cumhuriyet gazetemizde bugün, sizin köşenizde bir tekzip yayınlandı.

Bu tekzibi gönderen, sözüm ona profesyonel gazeteci, ıvır zıvırladıktan sonra üç şeyden korkulacağını sıralamış. Eğer sıralanması gereken bir konu varsa, o da hala ülkeyi kavgaya çekmeye çalışan bunların yaptıklarıdır.

«Beni Adalet partisi' hükümeti değil, a.a. göreve çağırdı» diyor. Oysa a.a.’nın müdürü, «ben Adalet partiliyim» diye avaz avaz bağırıyordu ne haber?

«Cumhuriyet'te çalışmam» diyor, oysa o da biliyor kapasitesi Cumhuriyet'te çalışmaya yetmeyecek.

Ülkeyi 12 Eylül’e getirenler, kendisi gibi düşünenlerdir. Kendisi gibi yazanlardır ve hatta, kendisi gibi yazarların kümelendiği gazetelerdir. Bab-ı Ali’yi Bab-ı Ali yapan gazetedir Cumhuriyet...

Takma kafana koca Ekmekçi..

İçen selamlarımı sunarım.»