İzmirliler Kitap Şenliğini Sevdi!

TÜYAP'ın İzmir Kitap Şenliği bu akşam sona eriyor. Orada, birkaç gün içinde edindiğim izlenim şuydu: İzmirliler, kitap şenliğini sevdiler! Kitap şenliğinin ortasında, daha dördüncü gününde, TÜYAP yöneticilerinden Deniz Kavukçuoğlu ile konuşuyoruz:
Deniz Bey, TÜYAP'ın ilk çalışmaları ile ilgili bilgi verir misiniz?
İlk kez, İstanbul da 1982 yılında düzenledik. Bu yıl 15. yılımız kasım ayında İstanbul'da kutlanacak ve bir jübile yılı olacak. Ankara'da kitap şenliğini iki kez düzenledik, İzmir'de ise ilk kez düzenliyoruz.
İzmir'in geleceği bakımından umutlu musunuz?
Umut, geleceğe yönelik bir beklenti, bir duygu. Biz şimdi Kitap Fuarı’nın dördüncü günündeyiz; artık umudun daha ötesinde, somut olarak gözlemlerimiz var; biz İzmir'deki beklentilerimizin daha üzerinde bir kitapsever ilgisiyle karşılaştık. Tabii İzmir, nüfus açısından, 12 milyonun üzerinde nüfusu olan İstanbul'la ya da 3 milyonluk Ankara ile karşılaştırılabilecek bir kent değil; yani İstanbul'da, 355 bin kitapsever fuarımızı ziyaret etmişti; Ankara'da geçen yıl 180 bin kitapseveri ağırladık TÜYAP olarak; burada iki günde gelen kitapsever, 30 binin üzerinde. Bu çok güzel bir sayı. Ve tabii buradan yola çıkarak, bu fuara yüz binin epeyi üzerinde bir ziyaretçinin, kitapseverin geleceğini söylüyoruz. Önümüzdeki yıllara yönelik de tabii, çok daha somut temeller üzerinde yapabileceğimiz şeyler olduğunu da gördük, kitap fuarında. Dün değerli hocamız Özdemir Nutku’yla konuştuk, Ege tarihinden yola çıkarak, kendileriyle birlikte Ege’nin kültür tarihini tiyatro biçemiyle, teatral etkinliklerle burada yaşatacağız. Ve çok görkemli bir kültür şöleni olacak gelecek yıl İzmir Kitap Fuarı'nda. Özdemir Nutku: "Bunu yapanz" dedi. Ve çok sıcak karşıladı. Demek oluyor ki İzmirliler, gelecek yıl, çok keyifli, çok renkli, çok mutluluk verici bir kitap ve kültür şöleni yaşayacaklar.
Örneğin oyunlar mı sahneye konacak? İstanbul'da var mıydı bu?
Evet, oyunlar sahneye konacak. İstanbul’da buna benzer bir şey yapmıştık; gayet güzel olmuştu. Çok çeşitli tiyatro grupları da katılmışlardı. Bunun daha büyüğünü, daha büyük boyutlusunu burada gerçekleştireceğiz. Çünkü, İzmir ve Ege kültür sunusu açısından Türkiye'nin çok önemli bir yöresi. Çok ünlü kişiler yetişmiş bu kentte ve biz bu ilk deneyimizde de çok sıcak bir ilişki kurduk İzmirlilerle, yani İzmirli aydınlarla, İzmirli kitapseverlerle. Bunu gerçekten çok iyi değerlendirmemiz gerekir ve biz TÜYAP olarak, Egelilerin bu sıcaklığına layık olmak zorundayız.
Bu işe girerken eksikleriniz oldu mu? Bir özeleştiri yapabilir misiniz?
Kuşkusuz, tabii bir kentte ilk kez böyle bir etkinlik düzenlediğiniz zaman o kenti henüz yeterince tanımamış oluyorsunuz. Bu tanıyamamaktan ileri gelen birtakım eksiklerimiz var. Örneğin, duyuru da bunlardan biri olabilir. Fakat basını ben izliyorum, basın haberlerimizi veriyor; televizyonlar, öncelikle TRT ve yerel TV'lere çok teşekkür etmemiz gerekiyor. Onlar da veriyorlar. Fakat okullar, üniversiteler, kitapla ilintisi olması gereken kurumlarla daha önceden ilişkiler kurulabilirdi, bunu gelecek yıl telafi edeceğiz.
Bir eksiğiniz bu mu? Başka yok mu?
Teknik olarak yok; İZFAŞ'ın (İzmir Fuarcılık A.Ş.) gerek fuar öncesi, gerek fuar sırasında çok yakın yardımlarını gördük; kendilerinden büyük destek aldık, bu nedenle teknik açıdan, organizasyon açısından hiçbir eksiğimiz yok. Bir de şunu söylemek gerekir tabir bâzı yayınevleri, çok farklı nedenlerle, İzmir Kitap Fuarı'na uzak kalmak istediler. Biz bu yayınevlerinin önemli bölümünün gelecek yıl İzmir’de olacaklarına inanıyoruz, bekliyoruz. Ve tabii, yayınevi sayısı arttıkça, fuarda kitap çeşitleri de artıyor. Tabii, bunu sağlayacağımızı umuyoruz gelecek yıl TÜYAP olarak.
Bu yıl İzmir'de onur ödülü verdiniz...
Saygı ve şükran ödülü verdik Semih Balcıoğlu'na. Şu bakımdan: 1996 yılını UNESCO, Nasrettin Hoca yılı ilan etmişti; buradan yola çıktık, buradaki şölenin ana konusunu, “Gülmece ve Kitap'' olarak benimsedik. O nedenle etkinliklerin bir bölümü gülmece ve kitap üzerine oldu. O nedenle de Türkiye'nin önde gelen altı karikatüristinin de sergileri açıldı. Balcıoğlu, Semih Poroy, Kamil Masaracı, İsmail Gülgeç, Muhittin Köroğlu ve Uluslararası Karikatürcüler Derneği'nin Nasrettin Hoca sergisi, bu sergiye katılar, çok ünlü sanatçılar. Bu çerçevede ülkemizin en önde gelen çizeri, duayeni sevgili Semih Balcıoğlu'na, bir saygı ve şükran ödülü verdik.
Kitap şenliğiyle yabancı basın da ilgileniyor mu? İstanbul’da olduğu gibi...
İzmir’le de ilgileniyorlar, fakat, bizim kitap fuarımız Ankara, İstanbul, İzmir kitap fuarları, doğrudan doğruya okura yönelik fuarlardır. O nedenle bu fuarlarda ulusal öğeler, yani yerli yayınevleri büyük ağırlık oluşturuyor. Bunun dışında da bu fuarların kimliklerini değiştirmeyi biz düşünmüyoruz. Yani, bu fuarlar böyle kalacak: Okura yönelik; kitabı mümkün olduğunca geniş kitlelerle buluşturmak ve mutlaka ve mutlaka bir edebiyat ve kültür şöleni şeklinde geçen büyük etkinlikler olarak kalmasını sağlamak...
* **
Biga’nın Kahvetepe Köyü'nde domuz çiftliği kuran, ancak zamanın Çanakkale Valisi Erdinç Büyükakalın'ca -şimdi Sakarya Valisi- çiftliği mühürlenerek domuz yavruları açlıktan susuzluktan ölen Yusuf Tavukçu, bir türlü atlatamadığı beyin kanamasından 14 mart günü öldü. Yusuf Tavukçu’nun eşi Mediha Tavukçu;
Bizim babamızsınız, size haber vermek istedim! dedi