Gerçekte AP'nin Taban Oyları MSP'ye Değil CHP Ye Kayıyor

Adapazarı'na uzanan yol pek kısa değil, tek düze uzanan yola bakıp, düşünüyor insan...
Demirel, Sayın Korutürk'le ne görüştü? Önemli denen, fakat açıklanmayan. Çok kimse Ankara'da Korutürk'le Demirel'in ne görüştüklerine değil de. Korutürk'le Ecevit'in aralarındaki uzaklığı düşünüyorlardı. Bir arkadaşım bunu şöyle tanımladı:
— Ay, dünyanın çevresinde bir çok yaklaşır, bir de çok uzaklaşır. Şimdi ilişkiler, bu en uzak noktadadır.
Altan Öymen'in röportajları Cumhuriyet’te bundan iki ay önce yayınlanmış olsaydı Çankaya çevreleri belki bu denli tedirgin olmayacaktı, ne bileyim. Halkın tam anlamı ile tuttuğu Karaoğlan'ın tepkileri, daha etkili oluyor da ondan. Yoksa, Valiler kararnamesi filan olmasa gerek sorun.
Ecevit, İstanbul'dan sonra Konya’da yaratılan yüksek tansiyonu sürdürecek anladığım. Tansiyonu ve havayı bu kadar yüksek tuttuğuna göre, hükümeti neden düşürmüyor?
Ankara’da siyasal çevrelerde bunun da yanıtı şu:
— Battığı kadar batsın cephe, ki bir daha gelemesin.

★★★

Adapazarı’nda arkadaşım Reha Öz'le parti il merkezlerini dolaşıyoruz. Reha, Üç gün önce buraya gelerek «Karargâh»ını kurmakla ne iyi etmiş.
AP İl Merkezinde Necmettin Cevheri, İhsan Ataöv asık yüzleriyle telâşlıydılar. Can havliyle koşturuyorlardı.
Hoparlörlerden Mehter Marşları çalınıyor, dinsel konuşmalarla AP, MSP'ye taş çıkartıyor. Süleyman Bey'in din sömürüsünde Necmettin Bey'den farkı yoktur dediğim boşuna mıydı? Din sömürüsünün yarışına girildi miydi, duru durağı yoktur işte.
CHP ilk kez bir il belediyesi seçimlerine bu denli önem verdi. CHP'li Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Oran şöyle dedi:
— Belediyeyi kaybedersek gidecek yerimiz yok. Ne valiliğimiz ne emniyetimiz var...
Adapazarı’nda CHP il binasında ana karargâhı Ali Topuz yönetiyor.
CHP'li milletvekilleri, mahalleleri bölüşmüşler. Rize Milletvekili Osman Karaosmanoğlu'na Karaosman mahallesi düşmüş. Diyarbakırlı Hasan Değer de burada. Osman Karaosmanoğlu, anlatıyor Hasan Değer'e:
— Seni Rize'de çok tutayiler ha. Rizeliler kabadayıları tutar. Son gezide Turan Güneş ve Kemal Kayacan'la bir yemekteyiz. Bir Rizeli şöyle dedi «Ha bu Ecevit, 48 kilodur. Ceketi yoktur. Belinde tabancası da yoktur. Böyleyken 250 bin kişinin üstüne yürüyor. Ha bu Ecevit ya Azrail’in oğludur, ya da Rizelidir...»

★★★

Ankara'dan ayrılırken Prof.Tahsin Banguoğlu’nu görmüştüm yolda.
— Vaktiyle Adapazarı üstüne bir inceleme yapmıştım. Enteresan yerdir. Köylerinde 13 dil konuşulur. Uyanıktırlar, dedi.
Buraya üç lider geliyor da «Başbuğ» gelmiyor, neden acaba? Irkçılık sökmez diye mi? Diyarbakır olaylarından ders mi almıştır?
Partililer, heyecanlı Adapazarı'nda. MSP'liler, AP'yi destekleme yerine onun yerini almayı yeğ tutuyorlar. Bu. «Seçim ittifakı» planının da suya düşmesi demektir bir anlamda. Seçim ittifakı için zaman da yok.
Hem efendim, bilmem nerede AP kendilerini destekleyecekmiş diye, niye burada AP’yi desteklesinler. Politikanın bir de bölgesel yanı var, unutulmasın.
Adapazarı'nın Belediye seçimleri aslında atla deve değil. Eski Belediye Başkanı Meziyet Sezer, eşi CHP'den ayrıldığı için partisine küsüp ayrılmış. Paşa'cı imiş daha çok. 700-800 oyu var, yok deniyor. Ama alacağı oyların bir kısmı CHP’den gidecektir. Zaten geçen seçimlerde CHP ve AP arasındaki fark 900 küsurdu «Meziyet Bacı», oylarının birazını alırsa, eh yaz aylarıdır, ban seçmenler de tatile gitmişlerse durum kritik olabilir CHP için. Öyle ya.
Ecevit buraya gelince Meziyet Bacı adaylıktan çekilir, kürsüde bir de konuşma yapar mı? Bu bir sürpriz olur işte. Bilmiyorum. Yayınladığı bildirilere bakılırsa zor.
İşçilerin yoğunlaştığı yerlerde, kitleler kurtarıyorlar kendilerini. Örneğin, İzmit’te. Adapazarı'nı bu seçimde göreceğiz.
Adapazarı'na seçilecek Belediye Başkanı, eski Başkanın süresini dolduracak aslında. Kısa süre Başkanlık yapacak. AP adayı göçmendi. CHP'liler de acele bir göçmen adayı aradılar. Cemal Sakarya’yı buldular. Göçmenler ağır basıyor burada.
Adapazarı'nda Süleyman Bey de, Necmettin bey de tutucu kalmış oylardan paylarını alacaklar. Adapazarı şimdiye değin, AP'nin bir çeşit oy deposuydu. Kamuoyunda AP oyları MSP'ye mi gidiyor diye tartışılırken bir şey unutuluyor. AP'nin tabanı gerçek te CHP’ye gidiyor.
Türkiye'de olaylar, halkın gittikçe bilinçlendiğini gösteriyor. Tam bir halk hareketi, kitle hareketi diyebiliriz buna.