Erbakan'ın Konya Gezisinden İzlenimler

“Dinleyicilerin yaş ortalaması ellinin üzerindeydi”

KONYA — Ankara’da, MSP'nin gerçek karargahının Vakıflar Genel Müdürlüğü olduğunu söylerler.
Vakıflar Genel Müdürü Prof. Osman Çataklı Sayın Erbakan'ın eniştesi midir? Kesinlikle bilmiyorum doğrusu. Yalnız, Erbakan İstanbul'da Profesör iken Sayın Çataklı da Profesördü ve Fatih'te aynı apartmanda otururlar, birlikte din sohbetleri yaparlardı. Sonra sonra akraba da oldular demek. Fatihteki apartmanın BİR başka dairesinde de şimdiki Tarım Bakanı Korkut Özal otururdu. Buluşup konuştuklarında eski günleri anıyorlar mıdır ne bileyim?
Erbakan Ankara'ya taşınıp Odalar Birliğiydi, Milli Nizamdı, MSP'ydi, politika kavgasına girip Başbakan Yardımcısı da olunca eniştesini ihmal etmedi. Bir taşla bir sürü kuş. Enişte Bey Vakıflar Genel Müdürlüğüne getirildi. Alınacak yüksek kademeli devlet memurları ondan mı soruldu? Eeeee. Necmettin Bey'in hasm-ı biamanı Süleyman Bey'in kabahati neydi öyleyse? Ne diye adamcağızı kardeşlerine kredi sağlıyor diye tefe tuttu yıllarca? Erbakan’ın yaptığı da görevi kötüye kullanma değil mi? Akrabalarını devlet kadrolarına getirerek partizanlık yaptırarak. Yok, bizim yaptığımız müslümanlığa sığmaz alimallah...
Erbakan Sinoplu muymuş? Trabzon'da açıklamıştı. «Trabzonlu hemşerilerim» diyerek. 6 - 11 yaşları arası Trabzon'da geçmiş de, Konya'da söylediler:
— Aslen Sam'lıdır. Babası Sinop'ta evlenmiş.
— Eeee, peki Konya’yı seçip buradan milletvekili oluşu Konya’yı «Mürteci» belleyişinden miymiş? Cami çok, cemaat çok diye. Ohhh, keka
Eski Konya
Ben Konya’nın Hadim ilçesinde doğmasam, bu kadar ağrıma gitmeyecekti, belki de. Benim bildiğim Türkiye'de barlar yokken Konya'da «Kızlı kahve» vardı. Strip tease bilinmezken Konya’nın oturak âlemleri ünlüydü. Mevlâna bir düşünür, bir ozan, bir filozof..
Okuduğum Konya lisesinde Pertev Naili Boratav, Sabahattin Ali Öğretmenlik yapmışlar. Ben yetişemedim. Biz, Süleyman Acarlara, Mustafa Çetinerlere yetiştik.
MSP'lier bu gezide benim Konya’nın bir ilçesinden olduğumu öğrendiklerinde çok şaşırdılar. «Senin ilçende bizim çok oyumuz var. Aman sen oralara pek gitme» dediler, iyi mi?
Erbakan Konya'da dün Mevlâna Alanında konuştu. Söylediklerine göre, kalabalık 1973'tekinden daha azmış. 1969’da aynı alanda Süleyman Bey’i izlemiştim. Süleyman Bey'i dinleyen kalabalık da dünkünden fazlaydı. Söylentilere göre, o zaman Demirel'i destekleyen güçlerin bir kısmı şimdi Erbakan'ı desteklemektedir. DP de sıkıntıda Konya'da. Ünlü eski Konya Müftüsü şimdi vaiz Tahir Büyükkörükçü Erbakan'ı mı destekliyor acaba?

Oy dağılımı
Demokratikler 1973’de 6 milletvekilliği aldıkları gibi Belediyeyi de almışlardı. Milletvekili dağılımı şöyleymiş:
DP 6, CHP 4, MSP 3, AP 2, CGP 1.
DP’den 2 milletvekili ayrıldı, son DP krizinde, kaldı 4.
Şimdi Sedat Çumralı'nın ölümü nedeniyle boşalan Senatörlük için tek senatörlük seçimi var. DP'nin 1973’de aldığı yuvarlak 125 bin oyuna karşılık CHP'nin 75bin, AP'nin 40 bin, MSP'nin 59 bin, CGP'nin 30 bin, MHP'nin 11 bin oyları var. DP'liler diyor ki:
— Son erimede 30 bin oy kaybetsek, yine Senatörlük bizim.
Bazı söylentilere göre de Konya’da seçimde yarış MSP ve CHP arasında olacaktır. AP büyük tüccar ve sanayicinin oyunu alacağı gibi Erbakanın dini sömürmesinden korkarak MSP adayının karşısına Mustafa Runyun'u (Eski DP Milletvekili vaiz) çıkaracaktır. CHP Orhan Okay, DP Haydar Koyuncu, MSP de Ziyaettin İzerdem'i çıkaracaktır. CGP muhtemel olarak AP adayını destekleyecektir. MHP'de buralarda fazla bir güçlenme yok.
 

Erbakan’ı dinleyenler
Erbakan’ı dinleyenlerin yaş ortalaması burada da 50'nin üstünde. Bunun yanında İmam Hatipli olduklarını sandığım gençler ve çocuklar var. Erbakan'ın gelişi nedeniyle CHP'liler, öğretmenler, uzaktan dinleyicilere karıştılar. Burada birçok hemşerimi de gördüm.
Erbakan’ın burada eski gücünü bulamayışının bir nedeni de öğrendiğime göre. Konya’da temeli atılan dişli fabrikasının böylece bırakılıp Polatlı'ya aktarılması.
Bir de Konyalılar «Bu adam yüzünden ağır töhmet altında kalıyoruz.» da diyorlarmış.