Dil Bayramı’nın bir özelliği de Dil Derneği’nin düzenlediği Ömer Asım Aksoy ödül töreniydi. Dil Derneği Başkanı Şerafettin Turan, bunu şöyle açıkladı:
“Bugün aynı zamanda bir ödül törenimiz var; anımsayacaksınız, Türk Dil Kurumu (TDK) 1955’ten başlayarak Türkçeyi, özleşen, gelişen Türkçeyi en iyi kullanan bilim ve yazın yapıtlarına ve yazarlara, bilim adamlarına ödül vermeye başlamıştı. 1955’ten 1982’ye değin geçen yıllarda 117 yapıt ve bilim adamı ile yazarımız, sanatçımız bu ödülleri kazanmışlardı.
Dil Kurumu devletleştirildikten sonra, birçok alanlarda olduğu gibi derin bir uykuya dalmışken, ödülün tüm paralarını başka yerlere sarfetme gereğini duydular ki, amaç özleştirme değil Osmanlıcaya dönüştü onlara göre. Ama, derneğimiz kurulduktan sonra, kimi sayın üyelerimizin katkılarıyla bu ödülü canlandırmaya çalıştık. 1992’de ilk önce, Dil Derneği Mahmut Karaveli Ödülü ‘nü açtık. Yazın ve bilim alanında bir ödüldü bu. Sayın Karaveli’nin parasal katkısıyla düzenlenmişti. Ama ne yazık ki, seçici kurul, o yıl ödüle değer bir yapıt bulamadı. Ve bu ödülü destekleyip sürdürme olanağı da kalmadı. 1994’te, ünlü şairimiz ve Türkçeyi ses bayrağı olarak niteleyen Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın önerisiyle ‘Dil Devrimi Yolunda Adımlar’ adlı yeni bir ödül açtık. Burada, başvurular umduğumuz düzeyde olmadı.
Ama, yaşamını Türk dilinin özleşmesine, gelişmesine ve savunmasına adamış hepimizin ustası Ömer Asım Aksoy’un aramızdan ayrılışından sonra, sevgili oğullarının önerileri ye katkılarıyla geçen yıldan başlayarak ‘Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü’nü yürürlüğe koymuş bulunuyoruz.
Geçen yıl, roman dalında açılan bu ödülü Necati Cumalı arkadaşımız ‘Viran Dağlar’ adlı yapıtıyla kazanmıştı. Bu yıl öykü dalında açılan ödüle, 11 öykücü başvurdu ve seçici kurulumuz oybirliğiyle Sayın Erhan Bener’in ‘Günbatımı Öyküleri’ni ödüle değer buldu. 51. sanat yılını kutlayan Bener’i bu ödülden dolayı bir kez daha kutluyoruz. Ve sizi daha fazla tutmamak, terletmemek, sabrınızı hep tüketmemek için sevgilerimizle saygılarımızla yeniden hoşgeldiniz diyor, bayramımızın hepinize kutlu olması ve gelecek aydın günlerde daha geniş olanaklarla, daha büyük coşkular içerisinde bayramımızı kutlamamız dileğiyle saygılar sunuyorum.” (Uzun alkışlar).
Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Öykü Ödülü yarışmasının seçici kurul üyeleri şu kişilerden oluşuyordu: Prof. Dr. Tahsin Yücel, Konur Ertop, Emin Özdemir, Şemsettin Ünlü ile seçici kurul başkanı Prof. Suat Aksoy. Sunucular Pınar Göksan Aker ile eşi Fatih Aker bu bayram izlencesine hazırlıklı gelmişlerdi. Fatih Aker, seçici kurul üyelerinden Tahsin Yücel’in “Dil Devrimi” adlı yapıtından bir bölümü, dinleyicilere okudu. Tahsin Yücel, bunda şöyle diyordu:
“Çağdaş dilbilimcilerin hiçbiri canlı bir varlık olarak tanımlamamaktadır dili. Bir dil için canlılıktan söz edilebilirse, kullanılmakta, konuşulmakta olan anlamında söz edilebilir ancak. Böyle bir yaşam, solunum ve sindirim organları gerektirmez. Türkçe yaşayan bir dilse, kendisini her gün yenilediğimiz için değildir bu. Latince, günün birinde ölü bir dil durumuna düştüyse, kökleri kuruduğu ya da birdenbire yüreği duruverdiği için düşmemiştir. Türkçenin yaşaması da, Latincenin ölmesi de doğal nedenlerle değil, toplumsal, dilbilimsel nedenlerle açıklanabilir ancak...”
Daha sonra ödül törenine geçildi. Sunucular, ödülü almak üzere Erhan Bener’i, ödülü vermek üzere de Şerafettin Turan ile birlikte, Ömer Asım Aksoy’un oğlu Prof. Suat Aksoy’u çağırdılar. Prof. Şerafettin Turan şöyle dedi:
“Efendim, Bener’i tanıtmaya gerek yok; yapıtlarıyla, kişiliğiyle ve savaşımıyla Türk kamuoyuna mal olmuş bir aydınımız, bir devrimcimiz, bir sevgili dilseverimiz. Bu yıl ‘Bener yılı’ olacak gibi görünüyor. Dil Derneği olarak Ömer Asım Aksoy Ödülü’nü verirken, kurumda gözetilen ana ilkelere bağlı kaldık, iki ana ilkemiz vardı bunu verirken: 1-Seçilen dalda özgün bir yapıt olması, 2-Özleşen, gelişen ve zenginleşen Türkçeyi, anlatımıyla, sözcükleriyle en iyi yansıtan bir anlatımla kaleme alınmış olması; o nedenle Sayın Bener, bu yıl bu ödüle oybirliğiyle layık görüldü; kendisini bir kez daha kutluyoruz. Ve çalışmalarının bundan sonra daha verimli olması, biz okuyuculara zevkle okuyacağımız yeni yeni yapıtlar vermesini diliyoruz.” (Alkışlar).
Şerafettin Turan, Erhan Bener’e, Dil Derneği ödül plaketini verirken Suat Aksoy’da Erhan Bener’e 40 milyon liralık çeki sundu. Ayrıca Bener’e, Dil Derneği Başkanı ile seçici kurul başkanınca imzalanan bir yazılı belge sunuldu.
Prof. Suat Aksoy da yaptığı kısa konuşmada şunları söyledi:
“Efendim, ben de ‘Günbatımı Öyküleri’ni büyük bir zevkle okudum. Okumayanınız varsa, size de salık veririm. Erhan Bey’in eski bir okuyucusuydum. Bu ödülü kazandığından dolayı da çok sevinç duydum. Kendilerini yürekten kutluyor, başarılarının sürekli olmasını diliyorum.” (Alkışlar).