Altındağ'da Bir Gövde Gösterisi... (1)

Pazar günü, SHP’nin Altındağ’da sokağa çıkışını izledim. SHP Altındağ İlçe Merkezi’nden bine yakın arabayla çıktık, iki saati aşkın bir süre, Uğur Mumcu Kültür Merkezi’ne dek, caddeleri, sokakları arşınladık SHP Anakent Belediyesi başkan adayı Korel Göymen, Altındağ Belediyesi başkan adayı Ali Rıza Koç. SHP’nin Altındağ'dan seçilmiş milletve­killeri Salman Kaya ile Mehmet Kerimoğlu arabanın üs­tündeler. Altındağlı SHP'lilerin yeni buldukları savsözlerden (sloganlardan) biri şu:

Demokrasi boynumuza borç, başkanımız Ali Rıza Koç.

Çoktandır seçim görmeyince herkes susamış gibi. Soka­ğın tadı bir başka mı ne?

Yukarıdan halka, yapılanlar anlatılıyor birkaç sözcükle:

-Beş yılda 120 kilometre yol açtık! Ali Rıza Koç'un sesi:

Beş yıl önce bizi göreve gelirdiniz, memnunsanız des­tekleyin, değilseniz eleştirin. Herkese eşit hizmet ettik. Bir beş yıl daha yetki verin, buraları Çankaya yapalım, Çanka­ya!

Feridun Çelik Mahallesi'nde, ANAP'ın araba kafilesiyle karşılaşıyoruz. O da kalabalık. ANAP adayı Celal Ceylan’ın çok para döktüğü söyleniyor. ANAP, eski Altındağ Beledi­yesi Başkanı Muzaffer Atılgan’ın yerine, merkez yoklama­sıyla Celal Ceylan’ı gösterdi. Celal Ceylan gelirse bütün kültürel etkinliklerin duracağını söylüyor SHP’liler. ANAP konvoyundan sövgüler geliyor. Şoför:

-Ben de senin! karşılığını veriyor.

Kızıldere’nin üstünde bir doğal kayalık var: belediye baş­kan yardımcısı Aslan Alp:

Bu tepeyi demokrasi anıtı yapacağız, diyor, doğal bir anıt.

Yanımda oturan Melek Kerimoğlu çok heyecanlı. Melek Kerimoğlu. Milletvekili Mehmet Kerimoğlu'nun eşi. Kimi yerlerden geçerken, elle kurt işareti yapıyorlar, bunlar ırk­çılar. "Dalokay Göbeği" denilen yerde selamlar artıyor. Korel Göymen karşılık veriyor:

Merhaba arkadaşlar, merhaba bacım! Merhaba CHP...

Başörtülü bir kadın öpücük gönderiyor, el sallıyor.

Önder Mahallesi'nde, selam ne demek, yaprak kımılda­mıyor desem yeri. SHP Altındağ İlçe Başkanı Hüseyin Ka­ya'

Önder. Hacılar, Ulubey; bu üç mahallede 7 bin oy var, biz buralarda beş yüz oy alamayız! diyor. Battalgazi'de se­lam verenler çoğalıyor. Şoförümüz konuşuyor:

Aslında demokrat olmayan adamlara kravat taktırma­yacaksın! diyor. Oradan ayıracaksın, demokrat mı, değil mi?

Altındağ Belediyesi Başkan Yardımcısı Aslan Alp, eski TRT'ci, sosyal demokrat belediyelerle ilgili bir özeleştiri yapıyor:

Sosyal demokratlar, kendi kendilerinin akrebidir. Yap­tıklarımızı halka, seçimden seçime anlatıyoruz. Diyelim 100 metre koşuyoruz, bunun 50 metresini iyi koşmuşuz, bu elli metreyi anlatmıyoruz. Politika, güzel şeyler yapılmışsa bunun anlatılmasıdır. Biz, Altındağ'da çok şey yaptık. An­cak, Anakent Belediyesi Başkanlığı sırasında Murat Kara- yalçın, bize üç kez geldi! Bunların anlatılması politikacılara düşerdi.

örneğin, bir park yapılıyor Bu anlatılmıyor insanlara:

Bak, bu park senin çocukların için yapıldı, ben bu parkı yaptım, senin çocukların için. Bunu sen de destekle. Çocu­ğunu gönder parka, oynasın!

Bir de. yaptığın bu parkı sık sık denetleyeceksin. Batıkent’te açılan Tonguç Parkı mezbeleliğe dönmüş, kimse bakmıyor. Öyle açacağınıza açmayın bari!

Bir örnek vereceğim: Torbalı Belediyesi Başkanı Ertan Ünver'ı herkes tanır. Ünver, hemen her sabah saat 04.00'lerde, 05.00’lerde kalkar, belediyenin başlattığı işleri denet­lermiş. Sonra gelir yatarmış. Bir sabah, biri telefon etmiş:

Belediye başkanının evi mi?

Evet!

Bu sabah erkenden. Torbalı'nın içinde dolaşan birini gördüm. Size benziyordu çok!

-Evet, bendim!

Bakın, ben sizin partinizden değilim, ama karar verdim, oyum sizin!

Bir partinin siyasal kadroları, belediye meclisi üyeleri, il ile genel merkez yetkilileri, belediyeleri yalnız bırakmışlar, Politika olmadan halkla nasıl kaynaşacak belediyeler?

Aslan Alp anlatıyor:

1989'da SHP belediyeleri, ANAP'ın tümüyle başarısız olmasından dolayı kazanmış değil Bu, halkın 12 Eylülden çıkmasının SHP'ye yansıması oldu. SHP, "katılımcılık, ço­ğulculuk, saydam belediyecilik” dedi, bu çabalar sonunda oylar SHP 'ye yöneldi. 12 Mart'tan sonra da böyle oldu. SHP, gerçekte uygulamalarıyla, bunun içini doldurmalıydı. Parti, bunu dolduramadı Siyasal motivasyonun (güdülenmenin) yetersizliği bu sonuçları doğurdu. Çok şey yapıp, bunu an­latamamış olmak gerçekten acı, diye düşündüm...

DSP’den Altındağ'da ilçe yönetim kurulu SHP'ye geçmiş. Burada Refah’ın adı bile duyulmuyormuş. CHP'den Yaşar Seyman'ın yollarda fotoğraflarını gördüm. "2000 oy ancak alır!" diyorlar.

Uğur Mumcu Kültür Merkezi'ne geldik. İki bin kişi salonu doldurdu. Bunlar, duygudaşlar değil, bu seçimde görev alacak olanlarmış. Anladığım, SHP, belediyenin çabalarıy­la Altındağ'da önde götürüyor. Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde, SHP'ye geçen ANAP'ın eski Belediye Başkanı Ünal Güm, DYP’de adaylığı kabul edilmeyen Halil Günay­dın. SHP II Sekreteri Hacı Demir ile SHP Genel Sekreter Yardımcısı Ertöz Vahit Suiçmez de vardı. Kalabalıklar ko­nukları ayakta alkışlıyorlardı.