Ali Yüce’yle Tanilli Günleri

Ali Yüce, “Damar" dergisinin ocak sayısında, kapakta “Mutsuzluk Gezegeni" şiirini yazmış. Dostum Mustafa Coşturoğlu, telefon etti:

- Ali Yüce'nin senden istekleri var, ne olur, onun isteklerini yerine getir! dedi.

Damar’ın ocak sayısı bana gelmemişti, nisan geldi o yok. Coşturoğlu, dergiyi de göndermiş. Şöyle diyor Ali Yüce “Mutsuzluk Gezegeni"nde:

Bir isteğin var mı diye / Telefonda sordu bana / Sözü güleç yüzü güleç / Sanat akrabam Ekmekçi

Bu gezegende gökyüzü yok / Bir gökyüzü gönder bana 7 Yıldızlan şaşı olmasın / Kör doğmasın güneşi ayı / Kız yüzü gibi güleç olsun / Gelin mendili gibi ince / Katlanıp cebe konsun.

Bir yeryüzü gönder bana / Dört mevsim bahar olsun / Zeytin olsun bütün ağaçlar / Bütün kuşlar güvercin / Bütün savaşlar barış olsun / Saksılara dikilmesin mutluluk / Herkes yaşamaya doysun.

Alo Ekmekçi / Bir dünya gönder bana / Kimse kimseyi yemesin / Öldürmesin insan insanı / Yediden yetmişe herkesin / Karnı doysun yüzü gülsün / Çocuklar kediler gibi sokaklarda ölmesin.

Bir isteğim daha var senden / Tuvalet kâğıdı gönder biraz / Demokrasinin altını sileceğim / Sayın eşşek buyurdular ki! Anırmak bir sanattır / Sayın sokak kedileri / Haydin hep bir ağızdan / Siyaset miyavlayalım

Aylık kültür-sanat-edebiyat dergisi Damar yedi yıldır çıkıyor. (Derginin yönetim yeri: Özveren Sokak 3/8 Demirtepe / Ankara, telefonu: 0312 232 01 11, faks: Aynı. Yıllık abonesi 1 milyon TL Avrupa 50 DM, ABD 40 dolar.)

Derginin nisan sayısı Ali Yüce'ye ayrılmış. Ali Yüce, dergide yaşamöyküsünü şöyle anlatıyor, özetle:

1928'de Yayladağı'nın Hisarcık köyünde doğdum. Doğar doğmaz başladı kavgam. 18 yaşıma dek köyde çobanlık, ırgatlık yaptım. Keçileri kurt boğdu, kötü söz yedim, sille yedim. Bir kilo unluk için sabahtan akşama dek sırtımda taş çektim. Kök sürdüm kör kazma ile.

Bir hasır parçasının üstünde başladı öğrenimim, öte dünyayı karış karış dolaştım. Hatay Fransızlardan kurtarıldığı zaman Atatürk'ü öğrendim. Yeni abece ile köyümde açılan 'Gece Mektebinde tanıştım. Okuma yazmayı öğrendim. Şapka giyme kampanyasında şapka alacak 25 kuruşum olmadığı için çerçi kâğıdından şapka yapıp giydim. Öte dünyadan kaçıp bu dünyaya ayak bastım.

Hem davar güttüm hem ilkokulu dışardan bitirdim. Düziçi Köy Enstitüsü'ne kaçarak gittim. Köy yerinden oynadı. ‘Molla Ali Gâvur yazılmış’ diyerek hayıflandılar. Şimdi de sürüp gider bu hayıflanma. ‘Eğer eski mektebi okusaydı, şimdi büyük bir müftü olurdu. Yazık etti kendine' diyerek acırlar. 1951 de Düziçi Köy Enstitüsü'nü bitirdim. Hatay'ın köylerinde, kasabalarında on yıl ilkokul öğretmenliği yaptım. Bir yandan da on yıl boyunca boş zamanlarımda kendi kendime İngilizce öğrendim. 1961'de Gazi Eğitim Enstitüsü İngilizce Bölümü'nü dışardan bitirdim. 1977'de Antakya Ticaret Lisesi İngilizce öğretmeni iken emekliye ayrıldım. Hemingway'ın İhtiyar Balıkçı romanını anımsarım hep. Balıkçı, ölçüye gelmez korkunç bir çabayla köpekbalığını yakalayıp kıyıya çıkarır ama, elinde yalnızca balığın iskeleti kalır. Emekliye ayrıldığım zaman , benim de elimde yaşamın yalnızca iskeleti kalmıştı...

25 nisanda Damar dergisi yedi yaşını kutluyor. Bu nedenle o gün saat 18.30'da Harp-İş salonunda bir şölen düzenleniyor. Burada iki ozana, Ali Yüce ile genç ozanlardan Aydın Şimşek’e “yazın emek ödülü” verilecek. Çankaya Belediye Başkanı Doğan Taşdelen'le kültür danışmam Nart Bozkurt’a da plaket verilecek. İzlence, oldukça zengin...

★ ★★

25 nisanda bir önemli toplantı daha var. Bu toplantı Strasbourg'da. Konusu: “Türkiye'de aydınlanma girişimi - Dünü, bugünü, sorunları. ” Düzenleyenler “Server Tanilli’ye Saygı" diye yazmışlar çağrıya. Toplantı iki gün sürüyor. Toplantının yapılacağı salon: “Salle Fustel de Coulange, Üniversite des Sciences Humaines, Palais Universitaire - Strasbourg." Toplantı saat 09.00'da. Albert Hamm’ın konuşmasıyla başlayacak. Daha sonra Türk Etüdleri Enstitüsü Müdürü Paul Dumont, konuyu açıklayan bir konuşma yapacak. Üçüncü konuşmacı. “Visa-vis" Demeği Başkanı Flagıp Ege.

İlk gün saat 09.30'da “İnsana bakışlar" konusunda İrene Melikoff “Türkiye'de aydınlanma ve Bektaşiliğin rolü”nü anlatacak. Onun arkasından İlhan Selçuk konuşuyor. Onun konusu: ‘Türkiye Aydınlanması: Yeni İnsan” ı yaratmak.

İlk günün konuşmacıları şöyle: Paul Dumont, Hüseyin Batuhan, Temour Mohidine, Bülent Tanör, Ragıp Ege, François Georgeen, Fakir Baykurt, Server Tanilli, llber Ortaylı, ikinci gun (cumartesi) bildiri sunacaklar da şöyle: Louis Bazin, Şirin Tekeli, Semih Vaner, Ufuk Doğrusöz, Demir Özlü, Ahmet Oktay.

Çağrıyı yollayan Server Tanilli, şunları yazmış:

Sevgili Ekmekçi,

Buralardan bir haber de işte bu. Bilvesile gözlerinden öper, sağlık ve afiyetler dilerim. Kendine iyi bak. Hoşçakal şimdilik!..

Not: Dostlara selamlar; bu davetiye onlar içindir de...