Önce, okurlara Hasan Hüseyin'in durumundan haberler vermeliyim: Hasan Hüseyin derin komada iki ayı doldurdu, geçti. Bilinci henüz uyanmış değil. Ama uyanacak, doktorları o izlenimde. Tek tük sözcükler mırıldanmaya başladı. Duymayan kulakları, duyar gibi…
— Hasan Hüseyin kolunu uzat!
Uzatıyor. Duygulanınca, gözleri yaşarıyor. Ağlamak istiyor belki. Doktoru, sırtında açılan yaraları iyileştirmekle uğraşıyor. Sürekli yatmaktan açılıyor yaralar.
İyileşecek Hasan Hüseyin. Onu, verdiği yaşam savaşı iyileştirecek. Yine sevdiği insanlara kavuşturacak...
***
Dışarıda güzel bir bahar havası; insanın içini açıyor. Prof. Dr. Yakup Kepenek’in “Türkiye Ekonomisi” adlı yapıtını okuyorum. ODTÜ yayınları arasında çıktı. Yapıtın tam adı: “Gelişimi, Üretim Yapısı ve Sorunlarıyla Türkiye Ekonomisi”. İlk baskısı bitince, kitabı artık üniversite değil, kendi bastıracak. Gazi Üniversitesi, ders kitabı olarak 650 kadarını hemen almış. Bazı okurlar, soruyorlar: “Sizin sözünü ettiğiniz kitapları bir yerde bulamıyoruz, nasıl bulacağız?” diyorlar. Doğrudur. Örneğin, zaman zaman alıntılar yaptığım Faik Ahmet Barutçu'nun “Siyasi Anılar”ı ortalıkta, kitapçılarda yok. Karacan Yayınları arasında çıkmış, tükenmiş. Yeni bir baskısı da yapılmadı henüz.
Yakup Kepenek'in yapıtı yeni. Ancak, onu da sanıyorum, bir ODTÜ'den sağlamak olanağı var. bir de Ankara'da üniversite yayınlarını satan kitapçılardan. Kocabeyoğlu Pasajı'nın içindeki Turan Kitabevi'nde bulunabilir.
Yakup Kepenek, yapıtıyla ekonomiyi sevdiriyor. Bu, Prof. Sadun Aren'de, Yalçın Küçük'te var. Su gibi okunabilir türden...
Kepenek, yapıtın bölümlerinin başlarına, ünlü sözler, dizeler yerleştirmiş, önce onları okudum. Bazıları şöyle:
“Osmanlıdan Kalan” başlıklı “Giriş” bölümünde, Tevfik Fikret'in “Düşmek etrafı görmemektendir” dizesi var.
“Kuruluş Yılları” bölümünde, M. Kemal Atatürk'ün şu sözleri:
“İstiklâl-i tam için şu düstur var: Hakimiyet-i milliye, hakimiyet-i iktisadiye ile tarsin edilmelidir. Bu kadar büyük gayeler, bu kadar mukaddes, azametli hedefler(in)”... Tahakkuk-u tammını temin için yegâne kuvvet, en kuvvetli temel iktisadiyattır...”
“Devletçilik ve Sonrası” bölümüne, İnönü’nün şu sözleri alınmış:
“En serbest zannolunan bir sanat veya ticaret, müreffeh olabilmek için mutlaka devletin yardımına ve müdahalesine ihtiyaç göstermektedir.
Suyun başında olduğumuz için bu ihtiyacı her gün görüyorum ve sonra da “serbest meslek”in “devletçilik”e rüçhanı için aynı mevzuların delil olarak zikrolunmasına şaşıyorum.”
“Sermaye Birikiminin İç Kaynakları: Kamu Mâliyesi” bölümünde, şu Türk atasözü var “Devletli gözü perdeli olur.”
“Madencilik ve Enerjide Dar Boğazlar Beliriyor” bölümü: “İnsan Olmadan Önce Erkek Olmuşsun” (Bedri Rahmi Eyüboğlu) “Dengesiz Hizmetleşme Sürüyor” bölümü: “Bir yiğit gurbete düşse / gör başına neler gelir” (bir halk türküsünden). İşsizlikle ilgili “İşgücünün Gelişiminde Yeni Boyutlar Beliriyor” bölümü: “Göç vakti gelir de alem uyanır / çuğul çuğul eder yollar sabahtan” (Kul Mustafa).
“Gelir Dağılımı” bölümü: “Ekin ektik ekin biçtik / dedim ki gel bölüşelim / kendi aldı başlı başlı / bana verdi sile sile” (Aşık Veli).
“Ekonomi Politikasında 1980 Dönüşümü” bölümü: “Kolum çekip elim bağlamasınlar” (Pir Sultan Abdal).
“Uzun Dönemde Gelişme Sorunu” bölümü: “Meşhurdur fisk ile olmaz cihan harab / Eyler anı müdahane-i aliman harab” (İzzet Molla).
23 Nisan 1983, Cumhuriyet