Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Suat İlhan (Fent Melen'in yeğeni), Ömer Asım Aksoy’u telefonla aradı, şöyle dedi:
"Hocam, ben evinize gelmek, sizi rahatsız etmek isterdim. Emrederseniz bir araba göndereyim, buraya teşrif edin, konu şalım bir parça. Sizi Bilim Kurulu’nun başında görmek istiyoruz...
Ömer Asım Aksoy, bu ince davranışa teşekkür etti, şöyle karşılık verdi:
Ben yaşım itibariyle aktif hizmet yapacak durumda değilim. Beni af buyurun...
Yok efendim, yaş söz konusu değil, biz sizden her vakit yararlanırız. Sizin bizim aramızda bulunmanız bizim için en büyük kuvvettir.
Beni bağışlamanızı rica ediyorum...
Hayır, hayır... Ben sizi listeye alıyorum...
Telefon kapandı, Ömer Asım Aksoy (TDK eski Genel Yazmanı) düşündü; bir oldu bittiyle karşılaşmaktan korktuğundan, oturdu Başkan Suat İlhan'a bir mektup yazdı, taahhütlü olarak postaya verdi. "Size telefonda kısaca arzettiğım gibi, böyle etkin bir görevi yapacak durumda değilim" dedi.
Ömer Asım Aksoy, mektubunda bir şey daha söyledi, "Görev kabul edemeyeceğini" belirten bir tümce. Bu tümce biraz ağırca mıydı? Sonunda. "Beni bağışlayın, belirttiğim gibi, bu Kurul’da görev alacak durumda değilim. Sizin öneriniz benim için bir gurur kaynağıdır, fakat...” diye görüşünü bir daha yineledi. Mektup yerine varmıştı, Ömer Asım Aksoy, listeye alınmadı...
Öneriyi kabul etmeyenlerden bir ikincisi de Hikmet İlaydın'dı o da, görev kabul edemeyeceğini bildirdi.
TDK Yönetim Kurulu listesini hazırlamak güç olmadı. Bunlar kırk kişiydi. Liste hazırlanarak, "Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu" kitapçığına kondu. TDK eski yönetiminden yalnız Prof. Dr. Sadettin Buluç alındı.
“Tercüman Gazetesi”nde, "Yaşayan Türkçe" kampanyasına katılan, bazı kişiler listedeydi. Bunlar arasında Ahmet Bican Ercilasun da vardı. Nazlı llıcak'la birlikte, "Yaşam", "Özveri" gibi sözcüklerde, "müstehcenlik" koktuğunu ilen süren biri. Ercilasun'u, TDK'nın açık toplantılarında görürdüm. Orada notlar alır, sonra bunları bir gazetede ya da bir dergide ele alıp, eleştiri konusu yapardı.
Yine, "SİSAV" toplantılarının "Yaşayan Türkçe"çilerinden Zeynep Korkmaz listedeydi. Mehmet Kaplan'ın asistanlığını yapmış 2 bayan, Doç. Dr. İnci Engünün'le. Zeynep Kerman da, listeye girmişlerdi. Mehmet Kaplan, Zeynep Kerman’ı daha mı çok tutardı? Kerman'a arkadaşları arasında "Azeri Kızı" derlerdi...
Listenin, üniversitelerden seçimine önem verilmişti. Ancak listeye girenler arasında, dilbilimci yoktu. TDK Başkanı, dilbilimciliğin, bizim için lüks olduğunu söylememiş miydi? Hasan Eren, TDK sözlüğüne "devrim" sözcüğü karşısına "inkılap" sözcüğünü koyan komisyonun başkanlığını yaptı. Kurum'dan ayrıldıktan sonra ne mi yaptı? Sözlüğünde "devrim" sözcüğü geçti diye, TDK'nı sert biçimde eleştirdi. TDK, "devrim" kelimesini "ihtilal" yerine kullanmıştır!" demeye getirdi satır arasında...
Kurulda, dilbilimci olmayışı, çağdaş değil. Dilbilim, dünyada artık, gramer öğretmeninin üstüne çıktı; atom fiziğinin fiziğin üstüne çıkması gibi bir şey. Çağımıza, "dilbilim çağı"da diyebiliriz. Bu bilim dalı, Hacettepe Üniversitesi'nde Fransız ve İngiliz dilbilimi dersinde ağırlık kazanmış durumda. İstanbul'da da öyle. Gelelim listeye, listede şu kişiler var:
Prof. Dr. Ali Alpaslan, Prof. Dr. Meliha Ambarcıoğlu, Doç. Mehmet Akalın, Prof. Ömer Faruk Akün, Prof. Beynun Akyavaş (Ragıp Akyavaş'ın kızı), Prof. Kaya Bilgegil, öğretim görevlisi Necat Birinci, Prof. Sadettin Buluç, Prof. Nihat Çetin, Prof. Kemal Eraslan, Doç. Ahmet Bican Ercilasun, Doç. İnci Engünün, Yrd. Doç. İsmail Erünsal, Yrd. Doç. Nevzat Gözaydın, Doç. Tuncer Gülensoy, Prof. Fahir İz, Yrd. Doç. Günay Karaağaç, Doç. Zeynep Kerman, Prof. Dr. Zeynep Korkmaz, oyun yazarı Turan Oflazoğlu, Doç. Orhan Okyay, emekli Albay Emin Orkut, Prof. Yaşar Önen, Doç. İsmail Parlatır, yazar Şevket Rado, Doç. Saim Sakaoğlu, Yrd. Doç. Osman Fikri Sertkaya, Öğretim Görevlisi Fevziye Abdullah Tansel, Prof. Talat Tekin, Prof. Ahmet Temir, Prof. Sencer Tonguç, Doç. Mertol Tulum, Yrd. Doç. Osman Nedim Tuna, Doç. Fikret Türkmen, Doç. Himmet Umunç, Doç. Kazım Yetiş, Doç. Çiğdem Yıldırım, Doç. Nuri Yüce, Doç. Hamza Zülfikar.
TDK Yürütme Kurulu'na ise Zeynep Korkmaz, Kemal Eraslan, Zeynep Kerman, Ahmet Bican Ercilasun, Mehmet Akalın, Mertol Tulum getirilmişlerdi.
Dün sabah erken saatte yine otobüsle, TDK'nın önünden geçtim. Neden bilmem, içim bir tuhaf oldu. Yasayla birlikte, altı yüzü aşkın üye arasında benim üyeliğim de sona erdi. TDK yapısını, otobüs uzaklaşıncaya dek seyrettim. Gözlerim doldu; Sabahattin Ali'nin dizesini mırıldanıyordum:
"Kimlerin koynuna girdin, öpmeye kıyamadığım..."
4 Ocak 1984, Cumhuriyet